Il viaggio a Reims

 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns

Intro

Il viaggio a Reims

Gioachino Rossini (1792 - 1868)

Vanaf 18/12/2011 in Antwerpen - vanaf 11/01/2012 in Gent

 • Alberto Zedda
 • Ryuichiro Sonoda
 • Mariame Clément
 • Elena Tsallagova
 • José Manuel Zapata
 • Robert McPherson
 • Muzikale leiding: Alberto Zedda / Ryuichiro Sonoda
 • Regie: Mariame Clément
 • Contessa di Folleville: Elena Tsallagova
 • Cavalier Belfiore: José Manuel Zapata / Robert McPherson
 • Don Alvaro: Riccardo Novaro / Andrè Schuen
 • Conte di Libenskof: Sergey Romanovsky / Alexey Kudrya

Europees feestje

Een groepje aristocratische toeristen reist uit alle windstreken van Europa af naar Reims. Ze zijn op weg naar het kroningsfeest van Karel X. Ze stranden echter in kuuroord De Gouden Lelie in Plombières en besluiten ter plaatse het kroningsfeest te improviseren. Dat is de opmaat van dit dramma giocoso van Rossini. Een hilarische voorstelling, vol muzikale kwinkslagen en dubbele bodems, met als één van de hoogtepunten een parodie op Europese volksliederen. Regisseuse van dienst is de jonge Mariame Clément, die de setting van het kuuroord naar een vliegtuig verplaatst.

Productie van Ópera de Oviedo.

Duur: ca. 2 uur 50 min, inclusief pauze van 25 min. Pauze: ca. 1u 40 min na aanvang.
Deze opera wordt live gecapteerd en uitgezonden op Klara op 28 januari om 20u.

Oud & nieuw in de Vlaamse Opera

Op oudejaarsavond kan je naar een extra feestelijke editie komen van Il Viaggio a Reims. We voorzien verschillende feestformules.

Lees de volledige synopsis als pdf

Praktisch

Taal: Italiaans. Boventiteling: Nederlands.

Kaarten van € 10.00 tot € 95.00

Team

Il viaggio a Reims getuigt van het muzikale talent en de vindingrijkheid van Rossini: het is één van zijn beste opera’s. Voor deze uitbundige opera is er niemand beter geschikt dan dirigent en Rossinispecialist Alberto Zedda, die vorig seizoen iedereen op zijn hand kreeg met Semiramide. Hij gaat aan de slag met een cast van tien uitgelezen Rossinivertolkers. De enscenering wordt toevertrouwd aan de jonge succesvolle regisseuse Mariame Clément. Met haar regie van Il viaggio a Reims gooide ze al hoge ogen in de operatheaters van Bern, Oviedo en Tel Aviv, wat in de Vlaamse Opera niet anders zal zijn.

Media

Video

Il viaggio a Reims / ATV-spot

Muziek

Fragment: 'Medaglie incomparabili' / Chamber Orchestra of Europe (Universal Classics)
Fragment: 'Milord, in tuon maggiore...' / Chamber Orchestra of Europe (Universal Classics)
Fragment: 'Ora, secondo gli usi' / Chamber Orchestra of Europe (Universal Classics)

Foto's


In de pers

 • 14 jan 2012 - Cutting Edge

  “Rossini-specialist Alberto Zadda, inmiddels een tachtiger, gaf voor een aantal opvoeringen zijn baton door aan de jonge Aziaat Ryuichiro Sonoda, wiens dankbaarheid en gratie weerklank vinden in het royale orkestgeluid. (...) Carlo Lepore is een fantastische Don Profondo, José Manuel Zapata doet glunderen als Cavalier Belfiore en Elena Gorshunova plaatst een ontroerend orgelpunt. Ryuichiro keilde er halfweg, bedwelmd door de vitale muziek, bijna zijn dirigeerstokje van in het publiek.”

  “Het geheel is romig en amusant, en de ruim twee en een half uur muziek tikken onbezorgd weg. De smaak die blijft hangen, heeft weliswaar niets van grote kunst of ontzagwekkend vernuft. ‘Il viaggio a Reims' - een paradoxale titel overigens, want er wordt meer gewacht dan daadwerkelijk gereisd - vraagt daarentegen niet om een elitaire vormgeving noch om een verdiepend gedachtegoed. Clément kiest bewust voor frivoliteit en wie opdaagt voor een zalvende komedie, komt met pijn aan de lachspieren buiten. De Vlaamse Opera vangt het nieuwe jaar kortom aan met een statement: ‘de gewone mens' mag bij hen mee aan tafel - en er mag verdorie luidop gelachen worden ook.”

 • 20 dec 2012 - Trouw

  ‘Een vocale bomexplosie’

  “Hoog muzikaal niveau, topzangers en gewiekste ensceneringen geven Rossini’s ‘Il viaggio a Reims’ vleugels.”

  “(...) je hoeft als musicus of zanger maar in dat guitige gezicht te kijken om de vrolijke kolder die Rossini in deze opera meesterlijk uitventte te begrijpen. De sfeer die Zedda met het uitstekende orkest van de Vlaamse Opera uit de bak toverde is van een zeldzaam soort authenticiteit. Op alle fronten pareerde Zedda de geniale invallen van Rossini. Met als climax het Gran pezzo concertato a 14 voci, het grootste opera-ensemble ooit door iemand bedacht. Er is zelden muziek geschreven die een grotere glimlach op het gezicht kan toveren dan deze – en Zedda weet precies wat hij daar moet doen. In Rossini’s opera gebeurt helemaal niks, en dat is meteen de grote kracht ervan.”

  “In dat vliegtuig zingen tien (!) fantastische solisten hun exuberante nummers, en eigenlijk doet niemand voor de ander onder. Dat feit, én Zedda’s leiding, is reden tot luid gejuich.”

 • 21 dec 2011 - De Standaard

  “De humor is herkenbaar, frivool en heerlijk relativerend — stel u een Mexican wave voor tijdens een canzone spagnola —maar vaak is ze ook van het gezapige type.”

  “Het is een echt zangersfeest voor een leger aan solisten, met smachtende aria’s over zoiets futiels als een modieus hoedje. Maar evengoed komt er spektakel van een sextet en zelfs een veertienstemmig stuk.”

  “Wat zo’n avond boordevol klatergoud aantrekkelijk maakt, is de aanstekelijke muziek. Rossini overtrof zichzelf, met een weelde aan melodieën, lichtvoetige effecten en knipoogjes. De dirigent Alberto Zedda, een krasse tachtiger die geldt als dé Rossini-specialist, loodst het orkest van de Vlaamse Opera door de gevarieerde partituur. Zedda houdt het helder en vinnig.”

 • 20 dec 2011 - De Tijd

  “‘Il viaggio a Reims’ is een bedrieglijke opera. Vergelijk het met het voetbal van FC Barcelona. Het ziet er verschrikkelijk eenvoudig uit in al zijn genialiteit. Maar doe het maar na.”

  “Clément steekt ook best wat humor in de opera, zonder dat het flauw wordt. Maar het moet gezegd dat de muziek van Rossini je daarvoor in de stemming brengt. (...) Pakkende en smachtende aria’s, denderende ensemblestukken, rijkelijk en gedetailleerd georkestreerd. (...) Het soort muziek waarbij je alle zorgen vergeet.”

  “Dirigent Alberto Zedda kreeg terecht een staande ovatie voor de manier waarop hij het orkest door de partituur leidde. De man is op zijn 83ste het levende bewijs dat langer werken meer een zegen dan een straf is als je job graag doet. De cast, een cruciaal onderdeel voor het belcanto, zingt feilloos, wat met het groot aantal zangers
  niet vanzelfsprekend is.”

 • 20 dec 2011 - De Morgen

  ‘Een triomf’

  “(...) prachtige muziek. Het ene fijnzinnige, sprankelende, meeslepende, met grootse zin voor nuance en kleur georkestreerde stuk na het andere. Aria's duetten, ensembles (tot veertien stemmen tegelijk!), koren, Rossini heeft alles gemaakt  wat je maar wil. Il viaggio a Reims is in de eerste plaats muziek, en Alberto Zedda is er de grootmeester van. Met eerder bedachtzame, soepele, allesbehalve mechanische tempi laat de drieëntachtigjarige dirigent je proeven van elke schakering, elke gevoelsnuance, elk scherpzinnig detail. Een triomf. Temeer daar de Vlaamse Opera er grotendeels in is geslaagd een knappe bezetting bij elkaar te brengen.”

 • 20 dec 2011 - de Volkskrant

  Het vliegtuig, met de vaardige sopraan Serena Farnocchia als piloot, stijgt niet op. De solisten, ieder symbool voor hun land van herkomst, lopen wat met elkaar te flirten. Dat leidt tot spannende ensemblezang en een goed gespeelde hitsige scène op het krappe wc’tje van het vliegtuig tussen de Poolse (de volle, lenige mezzo Anna Goryachova) en de Rus. (...) De hysterische sopraan Folleville (Elena Tsallagova) is met haar glossy uiterlijk en briljante stem de vleesgeworden superster en als haar sullig ogende echtgenoot Belfiore (Robert McPherson) zijn mond opendoet, stijgt hij haar met zijn aangrijpend mooie belcantogeluid naar de kroon. (...) In een briljante, knotsgekke sketch laat de Oostenrijkse Don Profondo (Carlo Lepore) alle nationaliteiten voorbijtrekken.

  Na afloop is het grootste applaus voor Alberto Zedda, de man die terecht alle aandacht vraagt voor Rossini’s muziek. Zijn secuur gekozen tempi, waarin de zangers zonder gevaar hun vuurwerk kunnen afschieten, de manier waarop hij het Symfonieorkest van de Vlaamse Opera onderhuids laat pulseren en de geweldig mooie solofluitist van het orkest de vrije hand geeft, maken de reis naar Antwerpen of Gent de moeite waard.

 • 20 dec 2011 - La Libre Belgique

  “Cette poésie, la musique la distille dès la première mesure, grâce à la direction d’Alberto Zedda, maître en la matière, transformant la partition de Rossini en lumière, en dentelle, en feu d’artifice, parfois aussi en déferlante d’émotion. Allégresse des tempos, précision des cordes, soin extrême porté aux solos instrumentaux - flûte et harpe en tête -, soutien indéfectible et efficace au plateau, tout est réuni sous la baguette et le regard de ce magicien de 83 ans, ovationné par le public dès son entrée dans la fosse. La distribution - dont la plupart des chanteurs abordent ici une prise de rôle - est jeune, globalement excellente et homogène. Les rôles féminins sont menés par trois chanteuses russes de rêve, infaillibles et gracieuses, les sopranos Elena Gorshunova et Elena Tsallagova et la mezzo Anna Goryachova (superbe Melibea). Serena Farnocchia, pilier des ensembles, est une Madama Cortese (pilote de l’avion) débordante de vitalité et Anneke Luyten (Maddalena, chef-hôtesse), voix ronde et lumineuse, s’exerce au comique avec succès. Du côté des chanteurs, la palme revient au ténor américain Robert McPherson, Belfiore, vocalement sûr et musicalement raffiné.”

 • 19 dec 2011 - Radio4

  “De ronkende slotakkoorden van Il viaggio a Reims van Rossini waren gisteravond nog niet uitgeklonken, of het publiek in de Opera van Antwerpen barstte los in bravogeroep. Maestro Alberto Zedda had Orkest en Koor van de Vlaamse Opera dan ook drie uur lang zwierig en alert door de kleurrijke partituur geloodst.”

  “Er wordt over het geheel uitstekend gezongen, maar de basso-buffo Carlo Lepore (Don Profondo) en de sopraan Elena Tsallagova (Gravin De Folleville) springen eruit. Lepore glorieert in de aria ‘Io! Don Profondo’. Met zijn geweldige mimiek en een scala aan klankkleuren typeert hij zijn medereizigers: de Rus klinkt stoer, de Duitser plechtstatig, de Engelsman verwijfd en de aan mode verslaafde Folleville zingt hij in falset. Elena Tsallagova op haar beurt imponeert met haar verfijnde dynamiek en soepele, romige sopraan, waarmee zij moeiteloos de lastigste coloraturen zingt. Ondertussen schikt zij koket haar decolleté en flirt met de mannen om haar heen – een echt podiumdier.”

  “een viaggio a Anversa zeker waard!”

 • 16 dec 2011 - ATV

  Wilfried Eetezonne vertelt op ATV wat de Vlaamse Opera in petto heeft voor de eindejaarsperiode.

Toekomstige operaproducties

 • 18 apr

  Blauwbaard/Winterreise is een unieke combinatie van twee werken uit de grote muziekliteratuur waarin de menselijke eenzaamheid centraal staat. In Bartóks enige opera...
 • 11 jun

  Geen enkele van de 2065 vrouwen die zijn pad kruisen, is in staat om Don Giovanni te weerstaan. Bewust van zijn beperkte tijd op...