Carmen Oprisanu

  • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns

    Carmen Oprisanu in Norma (Seizoen 2001-2002)

Biografie

De Roemeense mezzosopraan Carmen Oprisanu genoot haar opleiding aan de Muziekacademie G. Dima. Van 1986 tot '93 was ze soliste aan de Roemeense Opera. Ze is tevens winnares van de Belvedere Zangwedstrijd Wenen 1992. In '93 maakte Carmen Oprisanu haar debuut aan de Opera van Boekarest in "Il Barbiere di Siviglia" en "Carmen" en gasteerde ze op het Festival van Bregenz als Fenena/"Nabucco".

Als ensemblelid van de Opera van Luzern ('93-'96) vertolkte ze rollen als Carmen, Isabella/"L'Italiana in Algeri", Componist/"Ariadne auf Naxos", Hänsel/"Hänsel und Gretel", Adalgisa/"Norma" en Ramiro/"La Finta Gardiniera". In '95 was ze te gast in de Deutsche Oper te Berlijn met "L'Italiana in Algeri". Carmen Oprisanu werd in '96 ensemblelid van de Opera van Zürich waar ze o.m. Orlofsky/"Die Fledermaus" zong onder Nikolaus Harnoncourt. Vanaf '96 nemen de internationale engagementen toe: "Linda di Chamonix" (Donizetti) aan de zijde van Edita Gruberova in de Scala, "Il Barbiere di Siviglia" in het Liceu te Barcelona en in Covent Garden en "La Cenerentola" in Hamburg en Nice en "Werther" in het Teatro Real te Madrid en in Amsterdam en Keulen. Nog in Amsterdam vertolkte ze de hoofdrol in "Carmen". Met Edita Gruberova verzorgde Carmen Oprisanu ook een opname van "Maria Stuarda" voor Nightingale Classics en trad ze op in "I Capuleti e i Montecchi". Toekomstige engagementen zijn o.m. Massenets "Don Quichotte" in de Opéra de Bastille, Oprisanu's debuut in de Wiener Staatsoper in "Il Barbiere di Siviglia" en "Così fan tutte" in Madrid.

Werkte in het verleden mee aan

  • "De opera moet met zijn gezang wenen, huiveren en doen sterven," zovatte Vincenzo Bellini zijn kunst samen. "Norma" is er de perfectebelichaming van. Achtergrond...