Daniel Sumegi

  • Copyright Annemie Augustijns

    Daniel Sumegi in Die Meistersinger von Nürnberg (Seizoen 2001-2002)

Biografie

De Australische bas Daniel Sumegi beheerst op jonge leeftijd reeds een repertoire van meer dan vijftig rollen waaronder Mephistopheles/"Faust", Sarastro/"Die Zauberflöte", Pagano/"I Lombardi", Banquo/"Macbeth", Ramfis/"Aïda", Gremin/"Jevgenij Onegin", Seneca/"L'Incoronzaione di Poppea", Raimondo/"Lucia di Lammermoor", Colline/"La Bohème", Timur/"Turandot", Basilio/"Il Barbiere di Siviglia", Boris/"Lady Macbeth uit Mstsensk" (Sjostakovitsj), Varlaam en Rangoni/"Boris Godoenov", Hogepriester/"Samson et Dalila", Pizarro/"Fidelio", Hagen/"Götterdämmerung", Fafner/"Siegfried" en de titelrol in Sir Michael Tippetts "King Priam" in de creatie voor de V.S.

Zijn zangcarrière bracht hem tot dusver naar de Metropolitan Opera, San Francisco Opera, Houston Grand Opera, Washington Opera, San Diego Opera, L'Opéra de Montréal, Glimmerglass Opera, Palm Beach Opera, Minnesota Opera en de Utah Opera in de V.S. en naar Europese huizen zoals Covent Garden, de Opera van Parijs, Welsh National Opera, de Opera van Nantes, het Teatro Reggio in Turijn en de Opera's van Bonn en Trieste. Hij was ook te gast op operafestivals in Londen en Oviedo (Spanje), bij de Nationale Reisopera in Nederland en bij het ORF Symfonisch Orkest in Wenen. Daniel Sumegi zong daarnaast ook in Japan, de Filippijnen en Chili en voor opergezelschappen in Australië. Hij was bijzonder succesvol in internationale zangwedstrijden, won diverse zangwedstrijden in Australië en onderscheidingen op de Metropolitan Opera National Council Auditions (Bruno Walter Prize), Plácido Domingo's Operalia 2 in Madrid en een Sullivan Foundation Carreer Grant. Tevens is hij wereldfinalist van de Luciano Pavarotti/Philadelphia Opera Contest. Recente engagementen zijn Giorgio/"I Puritani", Lodovico/"Otello", Grootinquisiteur/"Don Carlo", Scarpia/"Tosca" (Washington Opera), Baron Ochs/"Der Rosenkavalier" (Welsh National Opera), Sprecher/"Die Zauberflöte" (San Diego Opera), Hagen/"Götterdämmerung", Klingsor/"Parsifal" en Scarpia/"Tosca" (Staatsopera van Zuid-Australië), Fiesco/"Simon Boccanegra", "Les Contes d'Hoffmann", Kurwenal/"Tristan und Isolde" (Opera Australia) en Il Frate/"Don Carlo" (Metropolitan Opera). Toekomstige engagementen zijn Daland/"Der fliegende Holländer" (San Diego Opera en Minnesota Opera), Dvořáks "Stabat Mater" en Beethovens Negende Symfonie (Orquesta Sinfonica de Tenerife), Lodovico/"Otello" en Angelotti/"Tosca" (Washington Opera op tournee in Japan), Scarpia/"Tosca" (Welsh National Opera), "Turandot" (Dallas Opera) en "Götterdämmerung" (Opera van Keulen). Daniel Sumegi debuteert aan de Vlaamse Opera in "Die Meistersinger von Nürnberg".

Werkte in het verleden mee aan

  • "Die Meistersinger von Nürnberg" zou men in zekere zin een komischeuitgave van "Tannhäuser" kunnen noemen. Zo zijn de meesterzangers methun wedstrijden even de kleingeestige...