David Alden

  • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns

Biografie

Onlangs kreeg de New Yorkse regisseur David Alden een bijzondere prijs voor zijn eigenzinnig werk in de opera van München. Hij regisseerde er o.a. L'incoronazione di Poppea, Il Ritorno di Ulisse in Patria, Tannhäuser, Pikovaia Dama en Rinaldo.

In talrijke Europese operahuizen waren David Aldens producties te zien: Wozzeck en Rigoletto (Scottish Opera), Il Prigioniero van Dallapiccola en Der Zwerg van Zemlinsky (De Nederlandse Opera), Les Contes d’Hoffmann en La Bohème (New Israeli Opera), Simon Boccanegra, Un Ballo in Maschera en Mazeppa (English National Opera) en een nieuwe productie van Powder her Face van Thomas Adès (Aldeburgh Festival). Ook in zijn thuisland Amerika is hij een graag geziene gast. Met verschillende grote operahuizen en festivals bouwde hij een bijzondere band op: zo waren zijn De Zaak Makropoulos en Macbeth te zien in de Lyric Opera in Chicago, zijn Fidelio en Wozzeck in de Metropolitan Opera in New York, zijn Katia Kabanova en Macbeth in Houston Grand Opera en zijn Turn of the Screw en een Amerikaanse première van Judith van Siegfried Matthus op het festival van Santa Fe. Daarnaast werkte David Alden aan filmprojecten voor o.a. de BBC en regisseerde hij een wereldtournee voor de Pet Shop Boys.
David Alden regisseerde dit seizoen reeds Johann Simon Mayr's Medea in Corinto voor Theater St. Gallen, Händel's Ariodante in de Opera van Oviedo in Spanje. Hij regisseerde twee producties dit seizoen voor het English National Opera: Lucia di Lammermoor en Janacek's Katia Kabanova. Voor zijn regie van Peter Grimes (vorig seizoen in première gegaan aan de English National Opera) won David Alden de prestigieuze South Bank Show Award.

Werkte in het verleden mee aan

  • Van de veertigtal Italiaanse opera's die Georg Friedrich Händel voor Londense theaters schreef, is "Ariodante" beslist een muzikaal hoogtepunt. Toch heeft dit meesterlijke drama,...
  • Een vissersdorp aan de woeste Engelse kust. Het leven is er hard, de vissers doen hun werk op de onstuimige zee, wonen in schamele...