Georges Lavaudant

  • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns

    Georges Lavaudant in Venetian journal/Satyricon (Seizoen 2003-2004)

Biografie

De Franse regisseur Georges Lavaudant begon zijn carrière in Grenoble, waar hij in 1968 het ‘Théâtre Partisan’ mee oprichtte. Later werd hij er co-directeur van het Centre Dramatique National des Alpes (vanaf 1976) en directeur van het Maison de la Culture de Grenoble (in 1981).

In deze periode wordt hij geregeld op het festival van Avignon uitgenodigd, o.a. met zijn regie van "Les Céphéides" van Jean-Christophe Bailly (1983) en "Richard III" van Shakespeare (1984). In 1986 werd hij co-directeur van het TNP in Villeurbanne (Théâtre National Populaire) en hij vervolgt er zijn politiek van afwisseling tussen hedendaagse en klassieke toneelteksten. Zo ensceneert hij teksten van Bailly, Roche en Bourgeade, maar ook van Pirandello, Genet, Brecht en Shakespeare. Ondertussen doet zijn reislust hem belanden in India, waar hij "Phèdre" van Racine ensceneert, in Vietnam ("Woyzeck" van Büchner), in Uruguay en Mexico. Uit die laatste reis put hij materiaal voor twee theaterteksten, Veracruz (1988) en Terra Incognita (1992). In de periode waarin hij TNP bestuurt wordt hij uitgenodigd door de Comédie Française voor "Le Balcon", "Lorenzaccio" en "Hamlet". Hij vindt ook de tijd om zijn eerste operaregies te brengen. Dat zijn "Roméo et Juliette" van Gounod aan de Opéra de Paris (1982) en, in hetzelfde jaar, "Die Entführung aus dem Serail" van Mozart in de opera van Lyon. Hij wordt er opnieuw uitgenodigd in 1989 en in 1993, dat laatste jaar voor "Rodrigue et Chimène" van Debussy. In 1995 regisseert hij de wereldcreatie van Giorgio Battistelli’s "Prova d’Orchestra" in de opera van Strasbourg. Ondertussen regisseert hij teksten van Jean-Christophe Bailly ("Lumières I", "Près des ruines" en "Lumières II"), van Michel Deutsch, Jean-François Duroure en van zichzelf. Hij trekt naar Sint-Petersburg voor een Russische versie van de Lumières-teksten; het project heet "Reflets" en wordt ook gepresenteerd in het Parijse Odéon-Théâtre de l’Europe in 1997. Vanaf maart 1996 is Georges Lavaudant ook directeur van dit Parijse theater. Hij regisseert er o.a. "King Lear" van Shakespeare, "Ajax" en "Philoktetes" van Sophocles, "Dantons Tod" van Büchner, "Trommeln in der Nacht" van Berthold Brecht en teksten van Lavaudant, Eugène Labiche en Jean-Marie Le Clézio. Voor zijn regies ontving Lavaudant verschillende prijzen, o.a. de Prix Dominique (1987) en de Prix Georges Lherminier (1990, "Platonov" van Tsjechov en 1992, "Pandora" van Jean-Christophe Bailly). Georges Lavaudant is voor het eerst te gast in de Vlaamse Opera.

Werkte in het verleden mee aan

  • Venetian Journal is komisch zij het met een vleugje pathos. Bijde creatie kreeg het veel kritiek omwille van de talrijke citaten,vandaag de...