Ilse Eerens

Biografie

Ilse Eerens zingt de rol van Valencienne op de voorstellingen van 30 april en 4, 7, 9 en 11 mei


De Belgische sopraan Ilse Eerens studeerde reeds als kind stemvorming aan de muziekacademie. Zij vervolgde haar zangstudies in de muziekhumaniora en kandidatuurjaren van het Lemmensinstituut. Daarna werd Ilse Eerens toegelaten aan de Nieuwe Opera-Academie aan de Conservatoria van Amsterdam en Den Haag waar ze specialiteit opera volgde. In de Nieuwe Opera-Academie vertolkte ze  rollen als Amore/Ballo dell'ingrate (Monteverdi), Papagena/Die Zauberflöte, Anezka/De twee weduwen (Smetana) en Gabrielle/La vie Parisienne (Lehár).
Aan het Conservatorium van Den Haag behaalde Ilse Eerens tevens haar bachelordiploma met grootste onderscheiding cum laude en haar masterdiploma met grootste onderscheiding.
Haar zangdocente is de vermaarde mezzosopraan Jard van Nes. Ilse Eerens volgde ook masterclasses bij o.m. Tom Krause, John Bröcheler, Sarah Walker, Susan Manoff en Helmut Deutsch.
Ze was laureate van de Jong Tenutowedstrijd te Anderlecht (1999) en van de Belgische stichting Roeping 2003; ze won de Eerste Prijs op de wedstrijd Axion Classics 2000, de Eerste Prijs op het Euriade Vocaal Concours te Kerkrade (november 2003) en de Arleen Auger Prijs voor allround vakmanschap op het IVC te ’s Hertogenbosch.
In 2001 was ze samen met het Symfonieorkest van Vlaanderen onder leiding van Michel Tilkin te gast in de Munt/La Monnaie waar ze Mozartaria’s zong en in duet concerteerde met José Van Dam. Zij vertolkte Bachcantates met het ensemble De Profundis onder leiding van Ewald Demeyere. Met pianiste Inge Spinette verzorgde Ilse Eerens als diverse recitals in o.m. de Munt, het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel en de Opera van Rijsel.
Ilse Eerens was al eerder te gast in de Vlaamse Opera als Marguérite in Honeggers Jeanne d’Arc au Bûcher o.l.v. Silvio Varviso.  Dit seizoen horen we haar ook als Valencienne in de nieuwe productie van Die lustige Witwe en in recital in de reeks lunchconcerten van de Vlaamse Opera.

Werkte in het verleden mee aan

  • Het dramatiserende oratorium “Jeanne d’Arc au Bûcher” is het resultaatvan een vruchtbare en geïnspireerde samenwerking tussen Arthur Honeggeren de schrijver Paul Claudel. De executie...
  • Ariadne auf Naxos  is ongetwijfeld één van de meest originele realisaties die uit de samenwerking tussen Richard Strauss en librettist Hugo von...
  • Met  Die Lustige Witwe  schreef de Oostenrijks-Hongaarse componist Franz Lehár dé succesoperette van de 20ste eeuw. Deze kaskraker, die in hetzelfde...