Jacqueline Van Quaille

  • Copyright Kurt Van der Elst

    Jacqueline Van Quaille in Les Contes d'Hoffmann (Seizoen 2003-2004)

Biografie

Jacqueline Van Quaille beëindigde op zeer jonge leeftijd haar studies aan het Koninklijk Conservatorium van Gent, waar ze eerste prijzen notenleer, solozang en opera behaalde en de Grote Prijs van zijne Majesteit Koning Boudewijn-Brussel kreeg.

Daarna vervolmaakte ze zich in het opera-repertoire bij Vina Bovy, die haar de dramatische kracht van muziek leerde kennen, bij Ettore Campogliani (leraar van onder meer Tibaldi, Bergonsi, Freni en Pavarotti) die haar een specifieke Italiaanse klankkleur bijbracht en bij Kaiser Bremer bij wie ze zich toelegde op Duitse en Slavische muziek. Gedurende haar rijk gevulde carrière was ze onder meer soliste in de operahuizen van Antwerpen, Gent, Luik, Wuppertal en Graz. Haar repertoire omvat meer dan 75 rollen waaronder Pamina/"Die Zauberflöte", Donna Elvira/"Don Giovanni", La Contessa/"Le Nozze di Figaro", Leonore/"Fidelio", Isolde/"Tristan und Isolde", Elisabeth en Venus/"Tannhäuser", Sieglinde/"Die Walküre", Madame Lidoine/"Les Dialogues des Carmélites" en alle grote Verdiheldinnen. Jacqueline Van Quaille kreeg vooral bekendheid in het verismerepertoire met haar vertolkingen van onder meer de titelrol in Adriana Lecouvreur, Maddalena di Coigny/"Andrea Chénier", titelrol in "Tosca", Mimi/"La Bohème", Minnie/"La Fanciulla del West" en Giorgetta/"Il Tabarro". Jacqueline Van Quaille was te gast in zowat alle grote muziekcentra van Europa (Groot-Brittannië, Roemenië, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Italië), en trad meermaals op voor het Festival van Vlaanderen. Ze verleende haar medewerking aan film- en televisieproducties en geeft regelmatig recitals. Recent was Jacqueline Van Quaille te gast bij de Munt/la Monnaie in "Mathis der Maler", "Les Troyens", "Elektra" en "Orphée aux Enfers" in de regie van Herbert Wernicke. Met deze regisseur werkte zij ook samen voor "La belle Hélène" tijdens de Festivals van Aix-en-Provence en van Salzburg. Tijdens datzelfde Festival van Aix-en-Provence vertolkte ze de rol van Larina/"Jevgeni Onegin". Ook in de musicalwereld is Jacqueline Van Quaille actief. Zo vertolkte zij de rol van Bianca Castafiore tijdens de première van "Kuifje" te Antwerpen. Deze productie gaat verder op tournee naar Parijs, Amsterdam, Londen en Canada.

Werkte in het verleden mee aan

  • Het leven en werk van Ernst Theodor Amadeus Hoffmann kon alleen maareen kaleidoscopische, fantastische opera opleveren. Verschillendeverhalen van de Duitse romantische schrijver en componist,...