Majella Cullagh

  • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns

    Majella Cullagh in Maria Stuarda (Seizoen 2005-2006)

Biografie

De Ierse sopraan Majella Cullagh studeerde aan de Cork School of Music en de National Opera Studio London. Zij zingt vooral Mozart, Händel en het Italiaanse operarepertoire. Zij was te horen in de rollen van Adina/L’Elisir d’Amore, La comtesse Adèle/Le Comte Ory, Melissa/Amadigi di Gaula (Händel), Donna Anna/Don Giovanni, Contessa/Le Nozze di Figaro, Arminda/La Finta Giardiniera, Violetta/La traviata, Musetta/La Bohème, Nedda/I Pagliacci, Berenice/L’Occasione fa il ladro en de titelrol in Maria Stuarda. Verder vertolkt Majella Cullagh geregeld de titelrol in Manon en partijen zoals Micaëla/Carmen, Tatjana/Jevgenij Onegin en Ghita/Der Zwerg. Majella Cullagh was eveneens te horen in The Death of Klinghoffer en in La Morte di Didone (Rossini).

Voor het label ‘Opera Rara’ zong Majella Cullagh de titelrol in Zaira (Mercadante), Zoraide di Grenata (Donizetti) en in Pia de’Tolomei (Donizetti). Deze laatste rol vertolkte ze ook tijdens een concertante uitvoering in de Royal Festival Hall in Londen. Voor hetzelfde label vertolkte Majella Cullagh eveneens de partij van Matilda/Elisabetta, Regina d’Inghilterra (Rossini), werkte ze mee aan de opname van Bianca e Falliero (Rossini) en nam ze liederen van Mercadante op. Haar vertolking van de titelrol in Adelaide di Borgogna tijdens het Edinburgh International Festival en haar optreden in Il Diluvio universale (Donizetti) in het Royal Drury Lane Theater zijn live opgenomen voor ‘Opera Rara’.

Majella Cullagh is geregeld te gast bij Opera North, het Kongelige Teater (Kopenhagen), Glyndebourne on Tour, de Opera van Ierland, de Welsh National Opera, het Garsington Festival, de Opera van Regensburg, in de Royal Albert Hall Londen en het Concertgebouw Amsterdam. Als toekomstige engagementen noteren we Rosalinde/Die Fledermaus voor Glyndebourne on Tour, Musetta/La Bohème in de Royal Albert Hall Londen in een productie van Francesca Zambello, haar debuut als Norina/Don Pasquale en de titelrol in Anna Bolena in het Teatro Carlo Felice en Genua. In januari 2007 is Majella Cullagh opnieuw te gast in het Concertgebouw in Amsterdam, deze keer in de rol van Paolina/Poliuto (Donizetti).

 

Werkte in het verleden mee aan

  • Gaetano Donizetti was vastbesloten om een opera naar Schillers tragedie Maria Stuart (1800) te presenteren in het Teatro San Carlo in Napels, maar koning...