Marie-Ange Todorovitch

Biografie

De Franse mezzosopraan Marie-Ange Todorovitch studeerde aan de conservatoria van Montpellier en Parijs. Zij behaalde er prijzen voor piano, zang en lyrische kunst. Vrij vlug na haar debuut wordt ze geëngageerd door het Opera Festival van Glyndebourne. Zij zingt er  Dorabella/Così fan tutte, Paulina/Pikovaja Dama en -op verzoek van Bernard Haitink- Cherubino/Le  Nozze di Figaro n.a.v. de heropening van het theater in 1994. Haar repertoire omvat zowel Rossini, Mozart en Richard Strauss als Franse opera. Marie-Ange Todorovitch maakt haar opwachting op alle grote Franse operascènes. Zij zingt geregeld in de Opéra National de Paris, de Opéra Comique, Théâtre du Châtelet in Parijs, in de opera’s van Marseille, Montpellier, Nancy, Strasbourg en Toulouse en tijdens het Festival d’Aix-en-Provence en Les Chorégies d’Orange. Internationaal is ze ondermeer te gast bij de Semper Oper Dresden, Grand Théâtre de Genève, Nederlandse Opera en La Fenice. Zij vertolkt er de titelrol in La Cenerentola, Octavian/Der Rosenkavalier, Der Komponist/Ariadne auf Naxos, Prinz Orlofsky/Die Fledermaus, Siebel/Faust, Stéphano/Roméo et Juliette, Rosina/Il Barbiere di Siviglia, Varvara/Kat’ja Kabanova Isolier/Le Comte Ory, Sesto/La Clemenza di Tito, Giulietta/Les Contes d’Hoffmann, Prince Charmant/Cendrillon, Clara/Les Fiançailles au Couvent, Salud/La Vida Breve en Marguerite/La Damnation de Faust. Recent maakte Marie-Ange Todorovitch drie belangrijke debuten: zij zong de titelrol in Carmen in verschillende Franse operahuizen, in de opera van Keulen debuteerde zij als Charlotte/Werther en in de Capitole de Toulouse en de opera van Monte Carlo zong ze voor het eerst de titelrol in La Périchole.
Zij creëerde de titelrol van Clara (Hans Gefors), een wereldcreatie (‘98) n.a.v. het honderdjarig bestaan van de Opéra Comique van Parijs en zong de wereldcreatie van Verlaine Paul (Georges Boeuf) in de Opera van Nancy. Marie-Ange Todorovitch vertolkt de rol van Oreste/La belle Hélène in het Théâtre du Châtelet onder de muzikale leiding van Marc Minkowski. Een memorabele productie waarvan een cd opname werd gemaakt voor EMI. Zij maakt haar opmerkelijk debuut in het Rossini Opera Festival van Pesaro als Isolier/Le Comte Ory onder de muzikale leiding van Jésus Lopez Cobos.  
Toekomstige engagementen zijn o.m. La Vida Breve met het Orchestre de Paris, La petite Messe solennelle (Rossini) in Napels, Mère Marie/Dialogues des Carmélites in Marseille, La Pietra del Paragone (Rossini) en Die Fledermaus in het Capitole de Toulouse. Marie-Ange Todorovitch was reeds eerder te gast in de Vlaamse Opera als Stéphano/Roméo et Juliette, Sesto/La Clemenza di Tito  en als Paulina/Pikovaja Dama.

Werkte in het verleden mee aan

  • 'Pikovaja Dama', alias 'Pique Dame', is na 'Jevgeni Onegin' Tsjaikovski's beroemdste en meest succesvolle opera. De componist was gefascineerd door Poesjkins gelijknamige novelle...
  • Gaetano Donizetti was vastbesloten om een opera naar Schillers tragedie Maria Stuart (1800) te presenteren in het Teatro San Carlo in Napels, maar koning...