Paoletta Marrocu

  • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns

    Paoletta Marrocu in Nabucco (Seizoen 2005-2006)

Biografie

De Italiaanse sopraan Paoletta Marrocu studeerde aan het Conservatorium van Cagliari bij Renata Scotto. Tijdens haar studies was ze reeds laureaat van verschillende internationale zangwedstrijden. Midden de jaren 1990 debuteerde de jonge Marrocu in verschillende Italiaanse operahuizen. De belangrijkste mijlpalen waren La Wally in Jesi, Ottavia/L’Incoronazione di Poppea in de Scala van Milaan, de titelrol in Aida, onder leiding van Zubin Mehta in Firenze en Silvia/Zanetto onder leiding van Alberto Zedda in het Teatro Regio van Parma.
Tijdens het seizoen 1999-2000 kreeg de carrière van Marrocu definitief een internationale wending. Zij trad op in het Teatro Comunale van Bologna, in de Arena van Verona, in de operahuizen van Dresden en Zürich en tijdens het Bergen Festival. Vanaf 2001 is Paoletta Marrocu geregeld te gast in de meest prestigieuze operahuizen. Zij was te horen in de opera van Zürich, de Bayerische Staatsoper München, Teatro Carlo Felice in Genoa, de Staatsoper Hamburg, Staatsoper Wien, de Scala van Milaan, opera van Frankfurt, Deutsche Oper Berlin, Teatro Real van Madrid, de Semperoper van Dresden. De belangrijkste rollen binnen haar uitgebreid repertoire zijn Lady Macbeth/Macbeth, Abigaille/Nabucco, de titelrol in Tosca, Maddalena/Andrea Chenier, Amelia/Un Ballo in Maschera, Leonora/Il Trovatore en Elisabetta/Don Carlo. Paoletta Marrocu zong onder de leiding van vooraanstaande dirigenten zoals Ricardo Muti, Marcello Viotti, Daniele Gatti, Christian Thielemann en Zubin Mehta. Als belangrijkste toekomstplannen noteren we haar terugkeer naar de Washington Opera als Lady Macbeth/Macbeth en naar het San Diego Opera House met Cavalleria Rusticana & I Pagliacci. Paoletta Marrocu maakt haar debuut in de Vlaamse Opera.

Werkte in het verleden mee aan

  • Volgens Giuseppe Verdi waren het de woorden van het legendarische Slavenkoor - Va pensiero, sull’ ali dorate (Ga heen, gedachten, op gouden vleugels) - die hem...