Paul Curran

Biografie

De Schotse regisseur Paul Curran studeerde aan het National Institute of Dramatic Art in Sydney en genoot tevens opleiding aan de Finse Opera te Helsinki.
Vandaag is hij geregeld werkzaam in Italië, zijn woonplaats. Onder zijn producties in Italië kunnen we melding maken van Tannhäuser in de Milanese Scala; Ariadne auf Naxos en Daphne (Strauss) voor La Fenice (Venetië); Verdi’s Otello voor het Teatro Giuseppe Verdi in Trieste; Il Trovatore voor de Opera van Rome en het Teatro Comunale van Bologna.
Andere producties van zijn hand zijn Mozarts La Finta Gardiniera voor Garsington Opera; Bellini’s I Capuleti e i Montecchi voor het Spoleto Festival (V.S.); Brittens A Midsummer Night’s Dream, Die Königskinder (Humperdinck), La Statira (Cavalli) en La Cenerentola voor het Teatro San Carlo te Napels; Martinu’s Mirandolina en Eva van Josef Bohuslav Förster voor het Wexford Festival; Ridder Schraalhans van Rachmaninov en Eine Flörentinische Tragödie (Zemlinsky) voor het Teatro San Carlos te Lissabon; Borodins Prins Igor voor de Kirov Opera; de Britse première van Aulis Sallinens Kullervo  en  I Gioielli della Madonna (Wolf-Ferrari) voor de University College Opera in Londen. Voor de Clerkenwell Music Series realiseerde hij een Hamlet (Thomas) met ontwerper Vivienne Westwood; voor het Covent Garden Festival waren er producties van de musicals The Man of La Mancha (Leigh) en A Funny Thing Happened on the Way to the Forum (Sondheim).
Dit najaar regisseert Paul Curran I Lombardi (Verdi) in het Teatro Comunale in Firenze en Strauss’ Die Fledermaus voor het Royal College of Music (Londen) (november). In 2006 staan volgende producties op stapel: Massenets Chérubin voor het Teatro Lirico van Cagliari (Sardinië); Il Trovatore voo het Teatro delle Muse in Ancona en de wereldpremière van Gérard Pessons Pastorale in de Opera van Stuttgart (mei 2006). Toekomstige projecten brengen Paul Curran ook naar de Lyric Opera in Chicago en Tokyo.

Werkte in het verleden mee aan

  • Ariadne auf Naxos  is ongetwijfeld één van de meest originele realisaties die uit de samenwerking tussen Richard Strauss en librettist Hugo von...