Paul Goodwin

  • Copyright Annemie Augustijns

    Paul Goodwin in Orlando (Seizoen 2001-2002)

Biografie

Paul Goodwin werd gedurende een lange tijd beschouwd als één van de belangrijkste barokhoboïsten van zijn generatie. Nu gebruikt hij deze ervaring in zijn carrière als dirigent.

Hij is gastdirigent van The Academy of Ancient Music en Eerste gastdirigent van het English Chamber Orchestra. Met de Academy of Ancient Music kende hij een groot succes met Mozarts vergeten Singspiel "Zaïde" op het Covent Garden Festival, in Frankrijk en in Spanje, met tournees met Schütz en Monteverdi en met zijn debuut als dirigent op de BBC Proms met Händel, Haydn en Taverner op het programma. Met het English Chamber Orchestra verzorgt hij een rijk gevarieerd programma. Zo stonden er bijvoorbeeld tijdens het seizoen 1999-2000 naast "Song of the Auvergne" met Kiri Te Kanawa, het vioolconcerto van Mendelssohn-Bartholdy met Joshua Bell ook uitvoeringen van Schumann, Richard Strauss, Stravinsky en Ravel op het programma. Naast deze gerenommeerde Engelse ensembles dirigeert hij ook het Orchestre National de Lille, de City of Birmingham Symphony Orchestra en de Camerata Academica Salzburg. Als koordirigent werkte hij met het Nederlands Kamerkoor, het Tallis Chamber Choir, het Belfast Philharmonic Choir en het RIAS Kammerchor uit Berlijn. Goodwin is geïnteresseerd in het samenbrengen van oude instrumenten en nieuwe composities. Zo gaf hij reeds verschillende compositieopdrachten voor de Academy of Ancient Music. De wereldpremière van "Eternity's Sunrise" (John Tavener) dirigeerde Goodwin tijdens het City of London festival (1998). Nadien kwam "Total Eclipse" (John Tavener) en een orkest suite van David Bedford er nog bij. Daarnaast dirigeerde Goodwin verschillende operaproducties waaronder: "Le Nozze di Figaro" en "Il Re Pastore" voor Opera North, Händels "Agrippina" in Karlsruhe, Händels "Amadigi" in de Parijse Opéra Comique en "L’incoronazione di Poppea" in de Megaron concerthal te Athene. Paul Goodwin is begaan met het educatieve aspect van muziekdirectie. Hij is directeur van de Dartington International Summer School Baroque Orchestra en van de Early Opera in Dartington. Hij heeft gewerkt met het Spaanse jeugdorkest, het Britten-Pears Orchestra, het Jeune Orchestre Atlantique en met zowel het barokensemble als het klassiek orkest van het Royal College of Music en van de Royal Academy of Music.

Werkte in het verleden mee aan

  • Het heldenepos "Orlando furioso"van Ariosto, waarin het hoofdpersonageaan zijn liefde vor de tovenares Angelica ten onder gaat, inspireerdeHändel tot één van zijn meest intense...