Yves Saelens

 • Copyright Annemie Augustijns

  Yves Saelens in Die Meistersinger von Nürnberg (Seizoen 2001-2002)

 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns

Biografie

Yves Saelens studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en aan de Juilliard School van New York. Hij is laureaat van talrijke prestigieuze zangwedstrijden en hij werd door de Belgische Muziekpers uitgeroepen tot ‘Jonge Musicus van het Jaar 2005’.
In opera debuteerde hij in de rol van Paolino/ Il Matrimonio Segreto (Cimarosa) . Sindsdien heeft hij verschillende rollen uit het Mozartrepertoire vertolkt zoals Tamino/Die Zauberflöte Belmonte/Die Entführung aus dem Serail, Don Ottavio/ Don Giovanni, Ferrando/Così fan tutte, de titelrol in La Clemenza di Tito en Gomatz/Zaide.
Andere belangrijke rollen volgden: Rinuccio/Gianni Schicchi en Pinkerton/Madama Butterfly; Alfredo/La Traviata en Fenton/Falstaff; Steva (Jenufa, Janácek); Belfiore/Il Viaggio a Reims; Bénédic/Béatrice et Bénédict (Berlioz); Gérald/Lakmé (Delibes) en Alwa/Lulu.
In de Vlaamse Opera was Yves Saelens al meermaals te horen: in de rollen van Narraboth/Salome en David/Die Meistersinger von Nürnberg, in tal van concerten en recent nog in een solorecital voor de lunchconcerten.
In de Munt vertolkte hij de Aristée en Pluton/Orphée aux Enfers (Offenbach), Gonzalve/L’Heure espagnole (Ravel), Lyonnel/Le Roi Arthus (Chausson), Monostatos/Die Zauberflöte, Chrysodule Babylas/Monsieur Choufleuri (Offenbach), Un Pacifico avventore/L’Uomo dal fiore in bocca (Luc Brewaeys) en recent nog Schmidt in Guy Joostens productie van Werther.
Yves Saelens zong voorts in talrijke Franse operahuizen; in Lausanne, Toronto, Indianapolis, Madrid (Teatro de la Zarzuela), Frankfurt, Maastricht; op de Chorégies d’Orange en in de Glyndebourne Touring Opera; in Carnegie Hall New York, het Concertgebouw Amsterdam, het Wiener Konzerthaus, de Fondation Gulbenkian van Lissabon, Suntory Hall van Tokio onder de leiding van onder meer Serge Baudo, Jean-Claude Casadesus, Michel Corboz, Sigiswald Kuijken, René Jacobs, Marc Minkowski, Evelino Pidò, Helmut Rilling, Christophe Rousset, Dennis Russell Davies, Peter Schreier en Marcello Viotti.
Yves Saelens geeft regelmatig recitals en concerten met werken van Schumann, Beethoven, Schubert, Brahms, Britten, Vaughan-Williams, Rachmaninov, Tsjajkovski en Liszt. Hij verzorgde ook talrijke cd-opnames.
Toekomstige projecten zijn  onder meer Guido Bardi/Eine florentinische Tragödie (Zemlinsky) en Macduff/Macbeth in Frankfurt en Guglielmo /Elisabetta, Regina d’Inghilterra (Rossini) in een concertante versie in de Munt.

Werkte in het verleden mee aan

 • De kennismaking met "Salomé" van Oscar Wilde was het beste dat RichardStrauss kon overkomen. Het gebalde drama van Strauss' symfonischegedichten was de perfecte voedingsbodem...
 • "Die Meistersinger von Nürnberg" zou men in zekere zin een komischeuitgave van "Tannhäuser" kunnen noemen. Zo zijn de meesterzangers methun wedstrijden even de kleingeestige...
 • ‘Een diepmenselijke tragedie zonder grote woorden’
  Met de nieuwe opera  La Strada  kunnen componist Luc Van Hove en...
 • Met zijn kameropera The Rape of Lucretia bewandelt BenjaminBritten de weg van de klassieke tragedie. De intimiteit van het werk...