Veelgestelde vragen

© Tom Dhaenens © Tom Dhaenens

 

Hoe lang duurt een voorstelling?

Elke operaproductie is anders, dus de duur van een voorstelling kan ook sterk variëren, van ca. twee uur tot soms zelfs vier uur. Daardoor varieert het aanvangsuur van opera tot opera. Op de website kan je terecht voor een gedetailleerde tijdsindeling. Je mag er wel op rekenen dat de avondvoorstellingen van onze operaproducties meestal rond 22.45 u afgelopen zijn.

Wat als ik te laat kom?

De voorstellingen in de Vlaamse Opera starten stipt op tijd. Laatkomers worden niet meer in de zaal toegelaten om de concentratie van de artiesten niet te storen, dus zorg zeker dat je op tijd aankomt. Het aanvangsuur kan telkens anders zijn, afhankelijk van de lengte van de opera. Let dus goed op het tijdstip dat op je kaartje vermeld staat en probeer op tijd te zijn.

Moet ik me voorbereiden voor ik naar de voorstelling kom?

Opera’s beginnen soms midden in een verhaal, waardoor het altijd handig is als je vooraf op de hoogte bent van de context en de ruwe verhaallijn. Daarom wordt er steeds 45 minuten voor elke voorstelling een gratis inleiding gegeven in de foyer. Op de website kan je bovendien steeds al beeld- en tekstmateriaal raadplegen en de synopsis downloaden.

Het is uiteraard niet verplicht om je ‘in te lezen’; je kan ook onvoorbereid in de zaal plaatsnemen en je laten verrassen door de interpretatie van het werk.

Is er een pauze voorzien?

Er is altijd minstens één pauze voorzien. Voor een precieze timing kan je terecht op de website of in het bespreekbureau.

Wat moet ik aantrekken?

Om naar een operavoorstelling te komen mag je aantrekken wat je wil. Veel mensen houden ervan zich netjes op te tutten om naar de opera te gaan, maar dat is geenszins verplicht.

Hoe duur is een operakaartje?

Er is voor elk budget is een plaats in de Vlaamse Opera: de ticketprijzen starten al vanaf amper €11, net zoveel als een filmkaartje. Daarnaast zijn er ook verschillende groepen die korting krijgen: jongeren profiteren van een uiterst voordelig tarief, mensen met een handicap genieten 50% korting en er zijn een hele reeks abonnementsformules in verschillende prijsklassen waarbij je verschillende voorstellingen kan combineren aan een goedkoper tarief.

Klopt het dat voorstellingen altijd uitverkocht zijn?

Zeker niet. Geregeld zijn er voorstellingen waar nog plaatsen over zijn. Vaak loont het om zelfs op de dag zelf nog even te informeren naar het aantal beschikbare plaatsen. Jongeren van 26 en jonger kunnen dan bovendien een last-minutekaartje kopen voor maar € 8. Als je echter zeker wil zijn van een (goede) plaats is het aangeraden ruim vooraf te reserveren.

Huisregels

Om ongestoord te kunnen genieten van onze voorstellingen zijn er een aantal huisregels. Lees ze even na om onduidelijkheden te voorkomen.

Vlaamse Opera?

Meer weten over de Vlaamse Opera? Ontdek hoe onze organisatie in elkaar zit en bekijk wat er allemaal achter de schermen gebeurt.