Persbericht: bloedinzameling

Geplaatst op 21 mrt 2013

Persbericht: bloedinzameling

Voor onmiddellijke verspreiding

21 maart 2013

 

'Durch Mitleid wissend'

uit Parsifal

 

Op dinsdagavond 2 april werkt de Vlaamse Opera samen met het Rode Kruis voor een bloedinzameling op het grote zijtoneel van de opera in Antwerpen. De locatie is niet zomaar gekozen, want in deze Paasperiode brengt de Vlaamse Opera Richard Wagners Parsifal: een opera waarin een gemeenschap enkel kan gered worden door mededogen.

In het verhaal van Parsifal van componist Richard Wagner is de oude leider van de graalridders, Amfortas, gewond. Het is een wonde die nooit kan helen. Enkel ‘hij die weet door medelijden’, is in staat Amfortas te verlossen. Uiteindelijk is het de onschuldige Parsifal die daarin slaagt.  In een van zijn  beroemde aria's zingt Parsifal hoe hij de wonde ziet bloeden en het bloed in hem voelt stromen. In deze productie van regisseur Tatjana Gürbaca zal bloed dan ook een centrale rol spelen.

Verlossing, medelijden, medeleven en een gemeenschap die op zoek gaat naar onderlinge liefde: het zijn begrippen die nauw verbonden zijn met Parsifal maar evenzeer met bloeddonatie. In de wereld van de opera sterven personages vaak een gruwelijke dood en helpt het theaterbloed alleen om de verbeelding te stimuleren. Maar in de realiteit heeft 70 procent van de bevolking kans ooit een levensreddende bloedtransfusie nodig te hebben: daar helpt geen theaterbloed en is alleen het echte bloed van belang. Helaas is slechts 3 procent van de bevolking bereid bloed te geven.

In het licht van Parsifal werkt de Vlaamse Opera daarom samen met het Rode Kruis om ervoor te zorgen dat in de echte wereld levens gered kunnen worden. Het publiek kan daarbij helpen door bloed te geven op het imposante zijtoneel van de Antwerpse Opera. In de coulissen tussen de wereld van Parsifal en de echte wereld. We hopen zoveel mogelijk mensen te overtuigen om naar de Vlaamse Opera Antwerpen te komen om zo levens te redden.

De bloedinzameling vindt plaats op dinsdag 2 april tussen 18u en 20.30u
Inschrijven is noodzakelijk en kan via http://bloedinzameling.rodekruis.be/vlaamseopera
Breng zeker uw identiteitskaart mee
Lees ook eerst of u in aanmerking komt om bloed te mogen geven: Mag ik bloed geven?

Nuttige info over bloed geven

Meer info over Parsifal: download de persmap

Deze actie kadert in een reeks van projecten waarmee de Vlaamse Opera haar engagement tegenover de gemeenschap wil tonen. De Vlaamse Opera brengt geen opera voor het museum, maar opera voor mensen van vandaag.

Niet voor publicatie:

De bloedinzamelingactie is ideaal voor een losse foto tijdens de paasvakantie. Pers en fotografen zijn dan ook welkom mits een seintje vooraf bij de persdienst. Voor meer informatie: persverantwoordelijke Wilfried Eetezonne | weetezonne@vlaamseopera.be| 0032 3 202 10 07 | 0032 495 21 53 49