Eén groot muzikaal festijn / De Tijd

Geplaatst op 17 dec 2013

Eén groot muzikaal festijn / De Tijd

“Zelden is naar een opera zo reikhalzend uitgekeken als naar 'Der Rosenkavalier' van Richard Strauss bij De Vlaamse Opera. Tweevoudig Oscarwinnaar Christoph Waltz maakte van het werk één groot muzikaal festijn.”

“De hele productie oogt verbazingwekkend klassiek. Waltz lijkt nooit de behoefte te hebben gehad om het kader van Strauss en zijn librettist Hugo von Hofmannsthal te doorbreken, maar wel om het werk zo goed mogelijk in de geest van de bedenkers uit te voeren. En daar is hij op een verbluffende manier in geslaagd.”

“Ware kunstenaars overstijgen de banaliteit van een goedkoop verhaal. Het libretto van von Hofmannsthal bevat prachtige overpeinzingen over de liefde. De muziek van Strauss is onwaarschijnlijk rijk en gevarieerd. Eigenlijk vat hij de operageschiedenis samen - met walsjes aan toe - en neemt tegelijk een voorschot op de toekomst. Toegankelijk, maar ook weer niet te.”

“Het spektakel zit in wat Waltz met zijn acteurs doet. Dat is zonder meer fenomenaal. Alsof Waltz eigen Oscar-winnende rol van SS-Standartenführer Hans Landa in 'Inglourious Basterds' de norm was voor iedere acteur en actrice. De magie zit in de details. Een handgebaar, het optrekken van een lip, een oogopslag. Ook als de acteurs even niet in de schijnwerpers staan, houden ze dat vol. Dat acteren gaat niet ten koste van de zang. Integendeel. Het is al een tijd geleden dat er zo knap werd gezongen bij de Vlaamse Opera, door iedereen. Het slot van de opera, wanneer de Marschallin Sophie en Octavian (een vrouwenrol) loslaat en hen geluk in de liefde wenst, is van een ongelooflijk ontroerende schoonheid. Maria Bengtsson, Stella Doufexis en Christiane Karg zorgen, gesteund door het orkest onder leiding van Dmitri Jurowski, in extremis nog voor een van de hoogtepunten van het operajaar 2013.”

“Waltz wilde vooraf niks zeggen over zijn regie, behalve dat hij het vak van regisseur in zijn algemeenheid overschat vond. Hij doet zichzelf tekort. Nee, hij geeft geen verrassende of provocerende lezing van het werk. Wat hij doet, is het publiek meenemen op een betoverende trip door een bekend landschap. Dat is geen kleine verdienste.”

Koen Van Boxem (De Tijd)

Gerelateerde producties

  • De Marschallin is een rijpere en aantrekkelijke vorstin in het 18 e -eeuwse Wenen. Wanneer haar rokkenjagende neef Baron Ochs de...