"Feest voor oog en oor" / Knack Weekend

Geplaatst op 20 jun 2013

"Feest voor oog en oor" / Knack Weekend

“In deze herneming van een productie uit 2009 zet de Britse regisseur Nigel Lowery de waanzin en het absurde van de wereld dik in de verf. Voltaire meets Monty Python: terroristen met automatische geweren bestormen het podium, er zijn walsende toiletpotten, koningen in hun onderbroek, een XL badeend en een dito vraatzuchtig kuiken. Niet iedereen kon die aanpak smaken, vier Nederlanders in de rij voor ons begrepen er niets van en verlieten tijdens de pauze verontwaardigd de zaal. Maar wie houdt van ironie, een stripverhaalachtige aanpak en een overvloed aan visuele fantasie komt ogen tekort.”

“Ook de oren werden verwend: Yannis Pouspourikas leidde orkest, koor en solisten in een dynamische versie van Bernsteins stuwende partituur. De jonge Amerikaanse tenor Michael Spyres is aandoenlijk als de nerdy naïeve Candide, de eveneens Amerikaanse sopraan Leah Partridge kreeg een verdiend ‘open doekje’ na de aartsmoeilijke song Glitter en be gay met veel ironische coloratuur, voortreffelijk koket geacteerd bovendien.”

“Maar de revelatie van de avond was voor mij toch Graham F. Valentine in de dubbelrol van optimist Pangloss en pessimist Martin, met veel grint in de stem en iets gluiperig sinisters in zijn wezen dat optimisme voorgoed een slechte naam bezorgt. Geweldige voorstelling, van het soort dat je met hernieuwde energie de lauwe nacht instuurt.”

Linda Asselbergs (Weekend Knack) http://weekend.knack.be/lifestyle/radar/linda-s-wild-site/premiere-candide-in-vlaamse-opera-antwerpen/article-4000332725105.htm