Filmpje Mahagonny al online

Geplaatst op 13 sep 2011

Filmpje Mahagonny al online

Je hebt er misschien al over gelezen in de pers, maar in onze productie Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny zal het er hevig aan toe gaan, helemaal in de lijn van het werk van Kurt Weill dat al in 1930 voor opschudding zorgde. Daarom tonen we veel vroeger dan anders al beelden uit de repetitie en vertelt regisseur Calixto Bieito waar het hem om te doen is. Ook mezzosopraan Leandra Overmann vertelt hoe ze zich voorbereidt op een dergelijke extreme productie.

Een langere video met een inhoudelijke introductie op deze cabareteske opera van Kurt Weill kan je volgende week verwachten, vanaf de dag van de première.

De opera Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van Kurt Weill en Bertolt Brecht is een extreem werk. Het beschrijft in een moderne parabel de uitwassen van een samenleving die zich losrukt van de morele normen, zich volledig overgeeft aan begeerten en lusten en zich slechts laat dicteren door het kapitaal.

Bieito heeft niet de intentie te choqueren, maar kan choqueren door de waarheid van de opera in kwestie in zijn naaktheid te tonen. Zijn theater uit zich in schrille kleuren, groteske vormen, gedreven spel en totale overgave. Het schuwt expliciet geweld, gruwelijkheden, sex en perversiteit niet - zeker niet wanneer de operatekst zelf, zoals in Mahagonny, die facetten van de mens duidelijk aan de orde stelt.

Lees de volledige kaderende tekst van dramaturg Luc Joosten om meer te weten te komen over de relatie tussen Bieito en het werk van Kurt Weill.


Gerelateerd nieuws

open allessluit alles

Op 21 september gaat bij de Vlaamse Opera de Kurt Weill opera Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny in première in een regie van de Spaanse regisseur Calixto Bieito. Deze productie bevat scènes en beelden met extreem geweld en expliciete seks. Daarom adviseert de Vlaamse Opera dat deze productie niet geschikt is voor kinderen en jongeren onder de 16 jaar.

Lees meer


Gerelateerde producties