Internationale lof voor "spannende en kwaliteitsvolle programmering" Vlaamse Opera

Geplaatst op 3 okt 2012

Internationale lof voor "spannende en kwaliteitsvolle programmering" Vlaamse Opera

In het Operajaarboek 2012 van het gerenommeerde vaktijdschrift Opernwelt wordt de Vlaamse Opera tweemaal genomineerd in de categorie Operahuis van het Jaar en dit dankzij de ‘spannende en verrassende’ programmering. Ook de producties Tsjarodejka, Le Duc d’Albe, Rumor en Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny kunnen op nominaties rekenen.

Elk jaar delen de belangrijkste internationale operarecensenten schouderklopjes uit aan de operasector in het Operajaarboek van het vaktijdschrift Opernwelt. In verschillende categorieën lijsten ze het beste van het vorige seizoen op.

Dit jaar valt de Vlaamse Opera op in een aantal zeer belangrijke categorieën.

In de meest prestigieuze categorie van Operahuis van het Jaar wordt het huis tweemaal genomineerd. In de argumentatie wordt de Vlaamse Opera geprezen voor ‘een spannende programmering die afwisselt tussen repertoire, creaties, reconstructies en herontdekkingen’ en ook nog voor ‘een buitengewoon seizoen en dit alles op een hoog scenisch en muzikaal niveau.’

Vooral de herontdekkingen, een aparte categorie, vielen in de smaak. Hier werden genomineerd: Le Duc d’Albe (foto boven) , de onafgewerkte opera van Donizetti die door de hedendaagse componist Giorgio Battistelli op vraag van de Vlaamse Opera werd vervolledigd en Tsjarodejka van Tsjaikovksi in een regie van Tatjana Gürbaca. Gürbaca keert dit seizoen terug naar de Vlaamse Opera voor een nieuwe regie van Parsifal.

In de categorie wereldcreatie krijgt de opera Rumor van Christian Jost in een regie van Guy Joosten een nominatie. Rumor, gebaseerd op een roman van Guillermo Arriaga, vindt momenteel zijn weg op de internationale affiches.

In de categorie beste setdesign wordt de controversiële productie Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny in een regie van enfant terrible Calixto Bieito geprezen voor het spectaculaire decor. Met deze productie opende de Vlaamse Opera haar vorige seizoen.

‘De vermeldingen in het jaarboek zijn altijd een opsteker,’ reageert intendant Aviel Cahn. ‘Dat we dit jaar uitdrukkelijk geprezen worden voor onze programmering bewijst het avontuurlijke en bijzondere imago van de Vlaamse Opera in de internationale operasector. Maar een vermelding in de categorie Operahuis van het Jaar is niet het werk van een affiche alleen, maar dat is te danken aan al onze medewerkers die eveneens een prijs verdienen.’

Ook de collega’s van De Munt worden regelmatig vernoemd in de lijstjes. De Vlaamse Opera wenst ook hen te feliciteren. 

Voor meer informatie of reacties kan je terecht bij persverantwoordelijke Wilfried Eetezonne | 03/202.10.07 | 0495/21.53.49 | weetezonne@vlaamseopera.be

 


Gerelateerd nieuws

open allessluit alles

Aviel Cahn blijft de komende zes jaar intendant van de Vlaamse Opera. De Raad van Bestuur van de Vlaamse Opera heeft met unanimiteit het vertrouwen in haar intendant bevestigd en verlengt zijn mandaat tot het seizoen 2017-2018.

Lees meer

Intendant Aviel Cahn is zondag om 9 uur te gast in het boekenprogramma Friedl’ van Friedl’ Lesage op Radio 1. Hij zal er praten over de boeken die hem fascineren en inspireren én hij geeft ook een boek weg.

Lees meer