Kom naar de Vlaamse Opera en red een leven

Geplaatst op 15 mrt 2013

Kom naar de Vlaamse Opera en red een leven

Kom bloed geven in het decor van Parsifal

"Durch Mitleid wissend": dat is één van de centrale zinnen uit de opera Parsifal die binnenkort opnieuw op affiche staat in de Vlaamse Opera. Een gemeenschap kan enkel gered worden door mededogen van de ander.

In het verhaal van Parsifal van componist Richard Wagner is de oude leider van de graalridders, Amfortas, gewond. Het is een wonde die nooit kan helen. Enkel ‘hij die weet door medelijden’, zo luidt een voorspelling, kan de boosaardige Klingsor verslaan en de graal bemachtigen die Amfortas kan genezen. Die taak blijkt weggelegd voor de onschuldige Parsifal. Hij zal aan de begeerte weerstaan en Amfortas uit zijn lijden kunnen verlossen. In zijn beroemde aria zingt Parsifal bovendien hoe hij de wonde ziet bloeden en hoe hij het bloed in hem voelt stromen.

 Verlossing, medelijden, medeleven en een gemeenschap die op zoek gaat naar liefde onderling, zijn dan ook begrippen die nauw verbonden zijn met Parsifal. Maar ook met bloeddonatie.

In de wereld van de opera sterven personages vaak een gruwelijke dood en hiervoor wordt er gebruik gemaakt van theaterbloed, maar in de echte wereld heeft 70 procent van de bevolking kans ooit een levensreddende bloedtransfusie nodig te hebben. Daar tegenover staat dat slechts 3 procent bloed geeft.

Achter de schermen van Parsifal

In het licht van Parsifal werkt de Vlaamse Opera daarom samen met het Rode Kruis om ervoor te zorgen dat er ook echt levens gered kunnen worden. Het publiek kan daarbij helpen door bloed te geven op het imposante zijtoneel van de Antwerpse Opera. In de coulissen tussen de wereld van Parsifal en de echte wereld.

Praktisch

Jouw gift kan levens redden!


Gerelateerd nieuws

open allessluit alles

De Vlaamse Opera bedankt de ruim 70 vrijwilligers die op dinsdag 2 april bloed kwamen doneren op het zijtoneel van Parsifal. Naast een mooi aantal nieuwe bloeddoneren, lokte de actie ook wat pers. Radio 2 maakte een reportage, Het Laatste Nieuws en de Gazet van Antwerpen wijdden er een artikel aan.

Lees meer


Gerelateerde producties

  • Tijdens het Wagnerjaar knoopt de Vlaamse Opera weer aan bij de aloude traditie om rond de paastijd Parsifal te spelen....