"Machtige muzikale ervaring" / De Morgen

Geplaatst op 29 mrt 2013

"Machtige muzikale ervaring" / De Morgen

“Aviel Cahn heeft het publiek van de Vlaamse Opera een prachtig cadeau gegeven door de 77-jarige Israëlische dirigent Eliahu Inbal naar Antwerpen te halen (...) Inbal slaagt erin om, de sound opbouwend vanuit de contrabassen en het lage koper, een klankenbouwwerk op te trekken dat het evenbeeld is van Wagners graaltempel.”

“de derde sterkte van de voorstelling is dat regisseuse Tatjana Gürbaca een duidelijk vrouwelijk standpunt heeft ingenomen. (...) Kundry wordt bij Gürbaca inderdaad de centrale figuur. Ondanks alle vernederingen en alle teleurstellingen blijft zij haar eigen weg gaan, als moeder, als verleidster, als heelmeesteres, als vrouw.”

“Deze versie van Parsifal is niet (...) een hooggestemde parafrase op de grondgedachten van het stuk. Ze is veeleer een kritische lezing van de tekst vanuit een legitiem en verfrissend standpunt. Dat die gedragen wordt door een meer dan honorabele cast, met bijvoorbeeld een diepgaande rolinvulling van Susan Maclean als Kundry en een gedurfd roldebuut van Werner Van Mechelen als Amfortas, tilt ze naar een zeer hoog niveau.”

De Morgen over Parsifal, 29 maart 2013

Stephan Moens (De Morgen)

Gerelateerde producties

  • Tijdens het Wagnerjaar knoopt de Vlaamse Opera weer aan bij de aloude traditie om rond de paastijd Parsifal te spelen....