'Parsifal' uitgeroepen tot beste productie van het jaar

Geplaatst op 1 okt 2013

'Parsifal' uitgeroepen tot beste productie van het jaar

Parsifal van de Vlaamse Opera is door het tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot de beste operaproductie van het voorbije seizoen. Regisseuse Tatjana Gürbaca zelf werd bovendien verkozen tot regisseur van het jaar. Niet enkel omwille van de regie, maar ook dankzij de inzet van maestro Eliahu Inbal, die de muzikale leiding had over de productie, kreeg Parsifal nominaties van verschillende journalisten. Ook het decor van Parsifal, een ontwerp van Henrik Ahr, kon op bijval rekenen.

"Tatjana Gürbaca’s Parsifal bij de Vlaamse Opera in Antwerpen en Gent is in de eerste plaats het resultaat van teamwerk door een artistiek team dat uitstekend op mekaar is ingespeeld en met solisten die in de samenhang toch nog hun eigenheid behouden," valt te lezen in Opernwelt. "Ten tweede is deze Parsifal-lezing een doorgedreven concentratie op de intellectuele grondstof van het stuk waardoor er een grote samenhang is met de muziek."

Andere producties van de Vlaamse Opera kregen eveneens lof. Zo wordt maestro Tomas Netopil genomineerd voor zijn muzikale leiding van Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart. Tragedy of a Friendship, de controversiële Wagnerproductie van Jan Fabre, werd genomineerd voor beste kostuums (Andrea Kränzlin).

Tot slot wordt de Vlaamse Opera in de categorie Huis van het Jaar nog geprezen ‘omdat het huis dankzij zijn hoogwaardige producties uit de schaduw van Brussel treedt.’

"Om uitgerekend in het Richard Wagnerjaar deze titel te mogen ontvangen is natuurlijk een zeer grote eer," aldus intendant Aviel Cahn. "Ik ben bovendien blij dat Opernwelt erkent dat het een resultaat is van teamwerk. Enkel met de niet aflatende inzet van iedereen die in dit huis werkt, kunnen we dit soort uitstekende resultaten voorleggen. Dit is een erkenning voor het continue uitdagende en ambitieuze artistieke werk dat we brengen."


Gerelateerd nieuws

open allessluit alles

De Vlaamse Opera werd genomineerd als ‘Best Opera Company’ voor de International Opera Awards 2014. Ook de Parsifal-productie die vorig seizoen te zien was, maakt kans als ‘Best Anniversary Production’. Tatjana Gürbaca (Parsifal) en Calixto Bieito, die vanaf maart bij ons een nieuwe Lady Macbeth presenteert, dingen naar de titel 'Best director'.

Lees meer


Gerelateerde producties

  • Tijdens het Wagnerjaar knoopt de Vlaamse Opera weer aan bij de aloude traditie om rond de paastijd Parsifal te spelen....