'Prachtige actualisering van Berlioz' Faust' / de Volkskrant

Geplaatst op 19 sep 2012

'Prachtige actualisering van Berlioz' Faust' / de Volkskrant

“Gilliam, in de zeventig inmiddels, mag dan zijn sporen verdiend hebben als animator van Monty Python's Flying Circus en als regisseur van films als Time Bandits, Brazil en Twelve Monkeys, op het gebied van de opera was hij nog een groentje. De opvoering van de Vlaamse Opera van Gilliams (eerder in Londen) vertoonde Faust vaagt die bezorgdheid in korte tijd totaal weg. Zozeer zelfs dat je je gaat afvragen waarom niemand eerder die frappante parallellen heeft blootgelegd tussen Faust, die bezwijkt voor de listen en lagen van Mefisto, en de Duitse natie, die zwichtte voor het geweld en de demagogie van de nazi's.”

“De uitwerking daarvan is supervirtuoos zonder te vervallen in oppervlakkigheid, en aangrijpend, maar nooit smakeloos. Tegenover barokke overdaad staan sobere, tot de kern teruggebrachte taferelen.”

“Zonder de kwaliteiten van de Italiaanse bariton Michele Pertusi (een even krachtige als sinistere Mefistofeles), de Zwitserse mezzo Maria Riccarda Wesseling (Marguerite) en de Amerikaanse tenor Michael Spyres had Gilliams onderneming niet kunnen slagen.”

“Met in totaal vijfhonderd kostuums, wonderschone decors, videoprojecties en allerlei special effects is dit ongetwijfeld een begrotelijke voorstelling. Maar dat geld is niet verspild (...)”

Frits van der Waa http://www.volkskrant.nl

Gerelateerd nieuws

open allessluit alles

De reportageploeg van Cobra.be kwam langs tijdens de eerste repetitiedagen van La Damnation de Faust en sprak met regisseur Terry Gilliam. Het resultaat is deze leuke reportage.

Lees meer


Gerelateerde producties

  • Wetenschapper Faust is zijn geloof kwijt, in God én in de mens. Net wanneer hij op het punt staat een einde te maken aan...