Valentijnsconcert bij ouderen met dementie

Geplaatst op 22 feb 2013

Valentijnsconcert bij ouderen met dementie

Intergenerationeel project

Op vrijdag 8 februari presenteerden de leerlingen van De Wingerd het eerste resultaat van hun project rond de dementerende residenten van Home Claire. Ze vertolkten een concert met een gemixt repertoire, met als doel het geheugen van de residenten te stimuleren door middel van muziek.

De opzet van het project: verder gaan dan louter muziekeducatie door twee generaties met elkaar te confronteren: enerzijds jongeren van 13 à 14 jaar, anderzijds de bewoners van Home Claire. De jongeren worden zo meteen ook geïntroduceerd in de wereld van de zorgsector.

In een eerste fase werd getest welke liederen en welk repertoire bij de residenten de meeste reacties ontlokten:

 

Eerste presentatie: Valentijnsconcert

Tijdens een eerste projectweek studeerden de leerlingen het uitgekozen repertoire van klassiek, pop en folk in. De leerlingen die niet voor muzische aspecten (zang, drama, dans) kozen, zorgden op hun beurt voor de omkadering. Op het Valentijnsconcert in Home Claire werd dit alles samengebracht.


Tweede presentatie: deur aan deur

Eind maart wordt er gewerkt aan een tweede presentatiemoment, voorafgegaan door een tweede projectweek: huisbezoeken deur-aan-deur. De leerlingen zullen op vrijdag 29 maart bij eenzame bejaarden op bezoek gaan, in samenwerking met het OCMW. Op die manier wordt verbinding gezocht met een minder mobiele bevolkingsgroep. Naast opera à la carte zal ook poëzie aan bod komen.


Gerelateerd nieuws

open allessluit alles

Op 22 maart werden de salons van de Gentse opera omgetoverd tot een bijzonder schouwspel. Het OLVI Gent presenteerde er een heel eigen visie op Parsifal, waarbij het nieuwsgierige publiek in groepjes langs verschillende 'tableaus' werd geleid.

Lees meer

Op 7 januari werd de kick-off gegeven voor het DivoDiva-project, een intergenerationeel muzikaal project. Aan dit project nemen enerzijds jongeren van Atheneum De Wingerd in Gent deel, en anderzijds Home Claire, met zijn dementerende en/of palliatieve residenten.

Lees meer


Gerelateerde producties

  • Het DivoDivaproject is een intergenerationeel project tussen enerzijds jongeren van Atheneum De Wingerd (leeftijd 13 à 14 jaar) en Home...