Voorstelling schoolproject Nabucco

Geplaatst op 23 jan 2013

Voorstelling schoolproject Nabucco

Op vrijdag 25 januari presenteerden 180 leerllingen van het Atheneum van Aalst hun project rond de opera Nabucco. Maar een schoolproject van de Vlaamse Opera is zelden een miniversie van het origineel, blijkt ook dit keer.

Van 'Nabucco' tot 'Chi sono'

Tijdens de kick-off van het project aan het begin van dit schooljaar, werd er gewerkt rond de opera Nabucco: het verhaal, de muziek, de thema's die erin aan bod komen. Daarna probeerden de leerlingen links te leggen met hun eigen leefwereld, via improvisaties en associaties. Op die manier gaven ze het verhaal een aparte en unieke invulling.

De Aalstse leerlingen van het 5e middelbaar kozen uit vijf verschillende disciplines. Met de zangcoach, dramadocent, danser, decorontwerper en mulitmediaspecialist van de Vlaamse Opera bouwden ze verder op de thema's "identiteit" en "vrijheid". Het eindresultaat is geen rechtlijnig verhaal, maar veeleer belevingstheater. Met een eigen titel: 'Chi sono'. Een maatschappelijk relevante en actuele voorstelling over de vraag 'wie ben ik?'.

Schoolprojecten bij de Vlaamse Opera

De Vlaamse Opera gaat jaarlijks een langdurige samenwerking aan met een aantal scholen. Via deze projecten maken leerlingen op een actieve manier kennis met opera als kunstvorm. In de schoolprojecten wordt altijd de vrije keuze gelaten aan de leerlingen of ze in de ‘spotlights’ willen staan of eerder achter de schermen willen werken. Door middel van verschillende workshops wordt er naar een toonmoment gewerkt.

Tijdens seizoen 2012-2013 staan de volgende projecten op het programma: