Der Rosenkavalier

 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns

Intro

Der Rosenkavalier

Richard Strauss (1864 - 1949)

Vanaf 15/12/2013 in Antwerpen - vanaf 09/01/2014 in Gent

 • Dmitri Jurowski
 • Philipp Pointner
 • Christoph Waltz
 • Maria Bengtsson
 • Albert Pesendorfer
 • Kurt Rydl
 • Muzikale leiding: Dmitri Jurowski / Philipp Pointner
 • Regie: Christoph Waltz
 • Die Feldmarschallin: Maria Bengtsson
 • Baron Ochs: Albert Pesendorfer / Jürgen Linn / Kurt Rydl
 • Octavian: Stella Doufexis
 • Sophie: Christiane Karg

De Marschallin is een rijpere en aantrekkelijke vorstin in het 18e-eeuwse Wenen. Wanneer haar rokkenjagende neef Baron Ochs de mooie en jonge Sophie een huwelijksaanzoek wil doen, schuift ze haar jonge minnaar Octavian naar voor als 'Rosenkavalier'. Hij maakt Sophie het aanzoek bekend door haar een zilveren roos te overhandigen, maar wordt zelf op haar verliefd. Terwijl de amoureuze perikelen gaande zijn, probeert de Marschallin zich, vol weemoed, te verzoenen met het ouder worden. Een ijzersterk verhaal, de twijfel tussen een lach en een traan: de ideale mix voor een echte crowd pleaser. De sensuele laatromantische muziek, met de wals in een hoofdrol, doet de rest.

De regie is een primeur van formaat: de met twee Oscars gelauwerde Christoph Waltz waagt zich in Antwerpen en Gent aan zijn operadebuut en trekt pas daarna naar Luxemburg en Londen. Hij doet bij menig filmliefhebber een belletje rinkelen met zijn hoofdrollen in films als Inglorious Basterds en Django unchained (Tarantino), en Carnage (Polanski). Waltz zegt in deze productie op zoek te gaan naar de grens  tussen het private en het publieke, tegen de achtergrond van de barokke grandeur van het oude Wenen.

Coproductie met Les Théâtres de la Ville de Luxembourg & Royal Opera House Covent Garden Londen

Lees de volledige synopsis als pdf

Praktisch

Duur: ca. 4 u en 10 min, incl. 2 pauzes

Taal: Duits. Boventiteling: Nederlands.

Kaarten van € 14.00 tot € 160.00

Team

Waltz is vooral bekend als acteur, maar bouwde in zijn vaderland al ervaring op als regisseur. Als geboren Wener en telg uit een theatergeslacht, staat hij ongetwijfeld garant voor een genuanceerde kijk op dit populaire werk. Drie heerlijke sopraanpartijen in de hoofdrol verraden Strauss’ voorliefde voor de vrouwelijke zangstem. Met de Zweedse Maria Bengtsson en de Duits-Griekse Stella Doufexis haalt de Vlaamse Opera een ware sterrencast binnen. De jonge Duitse sopraan Christiane Karg werd door vaktijdschrift Opernwelt gelauwerd met de onderscheiding ‘Aanstormend vocaal talent van 2009’.

Media

Video

Warm-up Der Rosenkavalier
Der Rosenkavalier (Richard Strauss) - Trailer - Vlaamse Opera

Muziek

'Einleitung' / Der Rosenkavalier (Strauss)

Münchner Philharmoniker o.l.v. Christian Thielemann / © Decca Music Group, 2009

'Marie Theres’!' / Der Rosenkavalier (Strauss)

Sophie Koch (Octavian), Renée Fleming (Marschallin), Diana Damrau (Sophie), Franz Grundheber (Faninal), Münchner Philharmoniker o.l.v. Christian Thielemann / © Decca Music Group, 2009


Foto's


PLUS

Introduction

Inleiding

45 minuten voor elke voorstelling een uitgebreide instap door dramaturg Piet De Volder.

In de pers

 • 29 dec 2013 - The Sunday Times

  'A Hollywood happy birthday'

  “Bengtsson's beautiful, wistful, youthful Marie Thérèse is vocally on the light side, but ideal for Antwerp's 1000-seat opera house, where every exquisite detail of her performance tells. She is a refreshing antidote to the seasoned matrons the top houses tend to cast in the role.”

  “A tall, lissom Octavian, Stella Doufexis is a mezzo who has no problems with the role's soprano range. Even in her dowdy frock, Christiane Karg shone in Sophie's ecstatic, silvery phrases at the famous Presentation of the Rose. Alber Pesendorfer's domineering but never vulgar Ochs was always a commanding presence.”

  “Waltz gets fully rounded and nuanced performances from his excellent principals. He also meakes more than usual of the nonspeaking role of Leopold, the illegitimate son-cum-manservant, (Simon Schmidt), who flirtst with Sophie's duena (Hanne Roos) in the Presentation scene. Michael Kraus's superbly sung Faninal makes a change from the customary dried-out old Beckmesser.”

 • 24 dec 2013 - De Morgen

  'Geolied'

  “Perfect getimed, meestal goed geacteerd en mooi belicht: het loopt allemaal geolied.”

  “(...) een aangenaam eindejaarsstuk voor burgerlijke fijnproevers. Dat komt voor een goed deel op rekening van een uitstekend en gelukkig niet enkel op klankschoonheid bedacht zangersteam, aangevoerd door de precies en verfijnd getekende Marschallin van Maria Bengtsson, samen met de slanke mezzo van Stella Doufexis als Octavian en de honingzoete sopraan van Christiane Karg als Sophie. Ochs wordt erg traditioneel maar efficiënt getypeerd door Jürgen Linn, die inviel voor de zieke Albert Pesendorfer. Michael Kraus is een degelijke Faninal. Ook vele kleinere rollen zijn goed bezet.”

 • 19 dec 2013 - de Volkskrant

  'Onopvallend lef' *****

  “Toch spreekt er uit de keuzen die hij maakte een onopvallend soort lef. Vooral de casting van de lichte stem van Albert Pesendorfer als baron Ochs auf Lerchenau brengt reuring in de zaal. Van de ouderwetse, karikaturale vrouwenjager heeft hij een eigentijdse lookalike van Dominique Strauss-Kahn gemaakt. (...) Zelden zie je in operakringen zulk natuurlijk, invoelbaar spel als dat van Karg en Pesendorfer.”

  “Mooi dat de acteurskwaliteiten van de cast hand in hand gaan met eersteklas stemmen. Het warme koper van Maria Bengtsson en de zilverige frisheid van Christiane Karg blijven de hele avond spannend. Stella Doufexis (Octavian) bloeit op nadat ze in de eerste acte een sluiertje van haar stem moest poetsen. En de keuze voor Pesendorfer, als vocaal afgeslankte Ochs, blijkt een vondst.”

 • 19 dec 2013 - NRC Handelsblad

  'Filmisch precies uitgewerkte regie'

  “Wat pleit voor de aanpak van Waltz, is dat hij merkbaar moeite heeft gedaan om het briljante libretto van Hugo von Hoffmansthal recht te doen in een filmisch precies uitgewerkte regie. Hoe stil men ook zit, de ogen spreken. De proleetfactor van de schuinsmarcherende Baron Ochs ("Ik ben voor een joviale galanterie") wordt weerspiegeld in blikken en gebaren, net als de melancholie van de ouder wordende Marschallin.”

  “De grootste troef van de voorstelling vormen de zangers. Vooral roldebutante Maria Bengtsson is met haar stralende hoogte en wat gevoileerde middenregister ijzersterk als de 36-jarige Marschallin, die haar schoonheid vergankelijk weet en haar 17-jarige minnaar Octavian met lede ogen ziet vallen voor de jonge Sophie. Ook die rollen zijn met Stella Doufexis en Christiane Karg prima bezet. Bas Albert Pesendorfer is met ronde stem en weke torso zeer geloofwaardig als Ochs - juist doordat diens smeerpijperij eerst vrij discreet wordt uitgebeeld.”

 • 17 dec 2013 - De Tijd

  “Zelden is naar een opera zo reikhalzend uitgekeken als naar 'Der Rosenkavalier' van Richard Strauss bij De Vlaamse Opera. Tweevoudig Oscarwinnaar Christoph Waltz maakte van het werk één groot muzikaal festijn.”

  “De hele productie oogt verbazingwekkend klassiek. Waltz lijkt nooit de behoefte te hebben gehad om het kader van Strauss en zijn librettist Hugo von Hofmannsthal te doorbreken, maar wel om het werk zo goed mogelijk in de geest van de bedenkers uit te voeren. En daar is hij op een verbluffende manier in geslaagd.”

  “Maria Bengtsson, Stella Doufexis en Christiane Karg zorgen, gesteund door het orkest onder leiding van Dmitri Jurowski, in extremis nog voor een van de hoogtepunten van het operajaar 2013.”

 • 17 dec 2013 - De Standaard

  'Beschaafde komedie in pasteltinten' ***

  “De enscenering zoekt het in evenwicht, in het kleine gebaar. De wisselwerking tussen de acteurs is bestudeerd. Ook waar muziektheater overgaat in nerveuze actie, blijven de finesses van de tekst helder verstaanbaar.”

  “(...) hij een solide cast ter beschikking heeft. In de uitgesponnen muzikale volzinnen, de pastiches en de stratosferische hoogten die Strauss van zijn zangers vraagt, voelen ze zich als een vis in het water. (...) Maria Bengtsson (Feldmarschallin) en Albert Pesendorfer (Ochs) tonen zich zangers met grandeur en een flexibel stembereik, bovendien overtuigende acteurs. Dmitri Jurowski laveert in zijn eerste Straussopera gezwind door alle frivoliteiten en stemmingswisselingen.”

 • 17 dec 2013 - Grenz Echo

  'Waltz reüssiert mit "Rosenkavalier"'

  “Tatsächlich ist in Antwerpen deutlich spürbar, dass Waltz vor allem der Musik sehr genau zugehört hat und auf kleinste Regungen der Strauss-Partitur minutiös reagiert. Dabei meidet er bewusst große Posenund typische "Rosenkavalier"-Konventionen, sondern setzt auf kleine Gesten, Blicke und subtile Spannungen.”

  “Waltz kann sich bei seinem feinsinnigen Kammerspiel auf erstklassige Sängerdarsteller verlassen, die ihm bis zum kleinsten Wimpernschlag folgen und insgesamt famos singen. Insbesondere das Damen-Trio mit Maria Bengtsson als hinreißender Marschallin, Stella Doufexis als labil fiebrigem Octavian und Christiane Karg als silbrig flirrender Sophie hat in jeder Hinsicht Luxus-Format.”

 • 16 dec 2013 - Cutting Edge

  “Zijn enscenering staat inderdaad niet lijnrecht tegenover de traditie, wel integendeel: ze ligt quasi welwillend in het verlengde van hoe ‘Der Rosenkavalier’ muzikaal-interpretatief is overgeleverd.”

  “Net als het duo von Hofmannsthal – Strauss lijkt Waltz een onvervalste liefde voor het Wenen van de achttiende eeuw te hebben opgevat. Door op scène ruimte te laten voor wat in de muziek gebeurt en dankzij een rits niet te overdadig vertolkende zangers, doet zijn regie van bij het begin intelligent aan (...)”

  “De Weense smeuïgheid en de intuïtieve psychologische buitelingen die Strauss daar met grote regelmaat doorheen laat priemen: het komt in deze uitvoering allemaal naar boven.”

  “(...) de Vlaamse Opera levert met deze ‘Der Rosenkavalier’ een prima productie af: niet baanbrekend, innemend des te meer.”

 • 15 dec 2013 - deredactie.be

  De Zevende Dag wijdde op de dag van de première een item aan Der Rosenkavalier. De cultuurreporters van de Zevende Dag blikten een reportage in over de dieren die meefigureren in de productie en intendant Aviel Cahn was persoonlijk te gast in de studio.

 • 12 dec 2013 - Cobra.be

  Voor de generale repetitie sprak de ploeg van Cobra.be met de twee leading ladies van deze opera, met de melancholische Feldmarschallin, de Zweedse sopraan Maria Bengtsson en met de jonge spring-in-t-veld Octavian, de Duits-Griekse mezzo Stella Doufexis.

  > bekijk de reportage

Toekomstige operaproducties

 • 30 apr

  Blauwbaard/Winterreise is een unieke combinatie van twee werken uit de grote muziekliteratuur waarin de menselijke eenzaamheid centraal staat. In Bartóks enige opera...
 • 11 jun

  Geen enkele van de 2065 vrouwen die zijn pad kruisen, is in staat om Don Giovanni te weerstaan. Bewust van zijn beperkte tijd op...

Social media