Le Duc d'Albe

 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns

Intro

Le Duc d'Albe

Giorgio Battistelli (1953), Gaetano Donizetti (1797 - 1848)

Vanaf 06/05/2012 in Antwerpen - vanaf 25/05/2012 in Gent

 • Paolo Carignani
 • Carlos Wagner
 • Marc Laho
 • Ismael Jordi
 • Rachel Harnisch
 • George Petean
 • Muzikale leiding: Paolo Carignani
 • Regie: Carlos Wagner
 • Henri de Bruges: Marc Laho / Ismael Jordi
 • Hélène d'Egmont: Rachel Harnisch
 • Le Duc d'Albe: George Petean
 • Sandoval: Vladimir Baykov

Liefde en verzet in Vlaanderen

Le Duc d’Albe speelt zich af aan het begin van de Geuzenopstand. De Spaanse bezetter domineert het publieke leven in Brussel en de hertog van Alva heeft zojuist graaf van Egmont laten executeren. Dochter Hélène wil nu haar vader wreken en wordt voorvechtster van het verzet, waarbij ze steun krijgt van haar geliefde: de jonge Henri de Bruges. Maar hij blijkt nietsvermoedend de zoon van Alva te zijn... Donizetti componeerde Le Duc d’Albe voor de Opera van Parijs, maar voltooide hem niet. Nu, anno 2012, maakt de Italiaanse componist Giorgio Battistelli de opdracht af. Een oude opera met een nieuw eindresultaat! En er is nog een opsteker voor deze operaproductie: de kostuums komen van de hand van het vermaarde Belgische modeduo A.F. Vandevorst.

Wereldcreatie van de originele Franse versie.

 • Duur: ca. 2u 55min (inclusief pauze).
 • Deze opera wordt live gecapteerd en uitgezonden op Klara op 2 juni om 20u.

Lees de volledige synopsis als pdf

Praktisch

Taal: Frans. Boventiteling: Nederlands.

Kaarten van € 10.00 tot € 95.00

Team

We vroegen componist Giorgio Battistelli speciaal om deze onafgemaakte opera van Donizetti te voltooien. Het internationale productieteam bestaat uit de Venezolaanse regisseur Carlos Wagner, de Spaanse decorontwerper Alfons Flores en de Italiaanse dirigent Paolo Carginani, specialist in het Belcantorepertoire. De kostuums voor Le Duc d’Albe worden gemaakt door een bekend modeduo van eigen bodem: A.F. Vandevorst. De solisten zullen dus zeker modieus voor de dag komen.

Media

Video

Trailer Le Duc d'Albe / Donzitti & Battistelli
Le Duc d'Albe / Warm-up

Muziek

'Preludio' uit 'Le Duc d'Albe'

Orkest van de Vlaamse Opera olv Paolo Carignani. Opname van de generale op 4 mei 2012.


Foto's


In de pers

 • 15 mei 2012 - The New York Times

  “The baritone George Petean looks appropriately thuggish with his shaved, tattooed head and cream-colored suit (costumes by A.F. Vandevorst), but sings incisively and conveys the duke’s emotional attachment to Henri. The prima donna Stoltz may have been right about the character of Hélène — revenge is her unremitting motivation, yet Rachel Harnisch sings with a gleaming soprano and thorough involvement. Ismael Jordi brings a strong tenor voice to Henri’s music, though his tone is sometimes overly penetrating; included is the familiar aria “Anges des cieux” (known in Italian translation as “Spirto gentil”). Paolo Carignani conducts with thorough professionalism.”

 • 11 mei 2013 - Gazet van Antwerpen

  'Modieuze hertog vol tattoo's'

  “Alleen al de scenografie in de Vlaamse Opera houdt de toeschouwer bij de les. (...) Voor het creëren van de militaire kostuums werd in het Antwerpse duo A.F. Vandevorst de perfecte partner gevonden. Bovenop die hippe outfit maken tattoo's over zijn hele hoofd en lijf van het hoofdpersonage Alva een mysterieuze figuur.”

  “Le Duc d'Albe is mooi om naar te kijken, maar ook om naar te luisteren. Giorgio Battistelli breide een boeiende finale aan deze onvoltooide Donizetti, los van enkele fantastische stemmen. We onthouden Rachel Harnisch (Hélène), Ismael Jordi (Henri) en George Petean (de hertog). Maak dus de geus in u wakker, en trakteer uzelf op een zitje in de Vlaamse Opera.”

 • 09 mei 2012 - De Morgen

  'Uitstekende zangers' ***

  “Ze [de Vlaamse Opera] heeft enkele uitstekende zangers bij elkaar gebracht: George Petean overtuigt zowel vocaal als scenisch als de getormenteerde wreedaard Alva. Ismael Jordi heeft de elegantie en de heldere stem voor de moeilijke tenorrol van Henri de Bruges (...) Paolo Carignani leidt heel mooi het huisorkest en -koor.”

 • 08 mei 2012 - De Tijd

  “Noch is er ooit een gevoel dat je naar een andere opera aan het luisteren en kijken bent. Daar hebben de drie zingende protagonisten een groot aandeel in. Er is immers een groot verschil tussen het zingen van belcanto en van hedendaagse opera. (...) Rachel Harnisch (Hélène), Ismael Jordi (Henri) en George Petean (de hertog) gingen de uitdaging aan en slaagden met vlag en wimpel. Ook het orkest, onder leiding van de Italiaan Paolo Carignani, paste zich wonderwel aan aan de nieuwe composities. Geen idee of Donizetti geloofde in een leven na de dood. Maar als hij toekeek, zou hij instemmend meegedirigeerd hebben.”

 • 08 mei 2012 - Trouw

  “Alva's bijnaam 'IJzeren Hertog' werd in de ijzersterke productie van Carlos Wagner alle eer aangedaan. Deze Alva, over zijn hele lijf getatoeeerd en met vele piercings her en der, was een vervaarlijke bullebak van het patserigste soort. Fantastisch gezongen ook nog door de geweldige Roemeense bariton George Petean. Vooral zijn scène en aria aan het begin van het derde bedrijf - een van de substantieelste stukken die Battistelli had moeten componeren - was van ongehoorde klasse.”

 • 07 mei 2012 - Cutting Edge

  “Dus: de Vlaamse Opera heeft gegokt en gewonnen? Absoluut. (...) De hele ploeg achter deze productie heeft een uiterst onderhoudend werkstuk afgeleverd dat geen seconde verveelt.”

 • 07 mei 2012 - NRC Handelsblad

  'Veel meer dan een curiosum'

  “Alva is een sinistere Hells Angel, met een kop vol tatoeages en piercings in witte en zwarte gala-uniformen van het Antwerpse modehuis A.F. Vandevorst. De overtuigende polystilistische voltooiing van de laatste twee aktes maakt de opera tot veel meer dan een curiosum. Er klinkt wat Donizetti, quasi-Donizetti, Verdi (zijn Don Carlo behandelt dezelfde opstand) en pure Batistelli: een indrukwekkend slotkoor van onthoofden bezingt de vrijheid.”

 • 07 mei 2012 - Knack

  “Niets dan lof dus voor dirigent Paolo Carignani, het orkest en het koor van de Vlaamse opera en de solisten. Uitschieter bij de solisten is de Zwitserse sopraan Rachael Harnisch. Met zwier vertolkt zij de rol van Hélène. Zang en spel zijn een harmonisch geheel. Zeer veel lof voor de Roemeense bariton George Petean. Zonder franje, met slechts kleine emotieverschillen speelt hij de rol van iemand die moet maar niet kan kiezen tussen onderdrukking van het verzet en liefde voor zijn zoon.”

 • 06 mei 2012 - De Zevende Dag

  Op 6 mei was Aviel Cahn te gast in de Zevende Dag naar aanleiding van Le Duc d'Albe. Zijn gesprek over de onafgewerkte partituur en de backstagereportage vooraf zijn integraal online te bekijken.

 • 05 mei 2012 - De Standaard Magazine

  Op 5 mei verscheen een special rond de kostuums van A.F. Vandevorst in het weekendmagazine van De Standaard. Speciaal voor de shoot dosten enkele solisten en koorleden zich uit in hun kostuums. Het resultaat kan je hier bekijken.

 • 04 mei 2012 - Cobra.be

  “De Vlaamse Opera gaf aan de Italiaanse componist Giorgio Battistelli de opdracht om de onafgewerkte gaten in de partituur op te vullen. De componist werkte zoals het hoort. Wat van Donizetti was bleef gerespecteerd. Wat hij bij componeeerde was van zijn hand. Duidelijk herkenbaar Battistelli.”

  “Voor deze spectaculaire reconstructie deed de Vlaamse Opera beroep op de decorbouwer Alfons Flores, bekend van La Fura dels Baus en liet kostuums ontwerpen door het Antwerpse modehuis A.F. Vandevorst. Plaats van gebeuren: Brusselse bierkelders en de haven van Antwerpen.”

Toekomstige operaproducties

 • 30 apr

  Blauwbaard/Winterreise is een unieke combinatie van twee werken uit de grote muziekliteratuur waarin de menselijke eenzaamheid centraal staat. In Bartóks enige opera...
 • 11 jun

  Geen enkele van de 2065 vrouwen die zijn pad kruisen, is in staat om Don Giovanni te weerstaan. Bewust van zijn beperkte tijd op...