Mahler / Saariaho

  • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns

Intro

Mahler / Saariaho

03/09/2010 in Gent - 04/09/2010 in Antwerpen

  • Muhai Tang
  • Muzikale leiding: Muhai Tang
  • : Ildiko Komlosi / John Treleaven

De Finse componiste Kaija Saariaho heeft een bijzondere affiniteit met én een grote liefde voor de muziek van Gustav Mahler. Saariaho deelt met Mahler een voorliefde voor een rijk geschakeerde symfonische schriftuur en een fascinatie voor de verhouding tussen mens en kosmos. Haar Oltra Mar (1999), voor koor en orkest, werd geschreven als een voorstudie op de opera LAmour de loin. Saariahos omschrijving van de poëzie in dit werk kan evengoed op de door Mahler gekozen teksten in Das Lied von der Erde worden toegepast: de teksten spreken over de hemel en de planeten maar tegelijk over menselijke gevoelens en ideeën.

Mahlers concept van de symfonie als klingendes Universum (weerklinkend universum), met filosofische aspiraties en kosmische resonanties, kent de meest treffende vertaling in de liedsymfonie Das Lied von der Erde. In Die Chinesische Flöte (1908) van Hans Betghe, een bundel met bewerkingen en vertalingen van Chinese poëzie uit de 8ste eeuw, vond de componist een aantal gedichten die op treffend eenvoudige wijze de grote vraagstukken van leven, dood en hiernamaals verwoorden.

Team

De Britse heldentenor John Treleaven dé Tristan van het moment en de internationaal gevierde Hongaarse mezzosopraan Ildiko Komlosi staan garant voor een beklijvende uitvoering van Das Lied von der Erde onder leiding van de Chinese maestro Muhai Tang, de ideale dirigent voor deze muzikale reflecties op Chinese poëzie.