Otello

 • Copyright Veerle Frissen

Intro

Otello

Gioachino Rossini (1792 - 1868)

Vanaf 07/02/2014 in Antwerpen - vanaf 28/02/2014 in Gent

 • Alberto Zedda
 • Ryuichiro Sonoda
 • Moshe Leiser & Patrice Caurier
 • Gregory Kunde
 • Carmen Romeu
 • Josef Wagner
 • Muzikale leiding: Alberto Zedda / Ryuichiro Sonoda
 • Regie: Moshe Leiser & Patrice Caurier
 • Otello: Gregory Kunde
 • Desdemona: Carmen Romeu
 • Elmiro Barberigo: Josef Wagner
 • Rodrigo: Maxim Mironov

De outsider Otello, een succesvolle legeraanvoerder, trouwt in het geheim met zijn grote liefde Desdemona. Haar vader keurt hun relatie categoriek af. Ook Rodrigo, die eveneens naar Desdemona’s hand dingt, en bij uitbreiding de hele gemeenschap, steken stokken in de wielen en maken jaloerse demonen in Otello’s hoofd wakker. De demonen gaan een eigen leven leiden en worden het gelukkige paar fataal...

Rossini’s keuze voor een Shakespearedrama als inspiratie was gewaagd: het was onconventioneel om een dramatisch einde te verkiezen in plaats van een happy end. Dit belcantowerk met veeleisende partijen (voor maar liefst 6  tenoren!) staat dan ook garant staat voor vocaal vuurwerk. De van oorsprong Antwerpse regisseur Moshe Leiser en zijn partner Patrice Caurier keren met deze Otello terug naar de Vlaamse Opera en geven een nieuwe interpretatie aan de thema’s van jaloezie en racisme in een intelligente en inventieve productie.

Productie Opernhaus Zürich

Lees de volledige synopsis als pdf

Praktisch

Duur: ca. 3 uur 10 min (incl. pauze)

Taal: Italiaans. Boventiteling: Nederlands.

Een live opname van deze Otello wordt op 22 februari om 20u uitgezonden op Klara.

Kaarten van € 14.00 tot € 100.00

Team

Alberto Zedda, een autoriteit en de kranige nestor onder de Rossinidirigenten, doet alle publieksharten sneller slaan met zijn vierde aantreden in de Vlaamse Opera. Cecilia Bartoli’s meest geliefde regisseursduo scoorde al in Zürich met deze productie. Ze zetten hun succes ongetwijfeld verder in Vlaanderen. In de belangrijke tenorrollen horen we enkele vaste waarden van het Rossini Operafestival in Pesaro: Gregory Kunde, Maxim Mironov (Belmonte in Mozarts Die Entführung aus dem Serail) en Robert McPherson (Idreno in Rossini’s Semiramide).

Media

Video

Otello - Rossini - trailer
Otello - Rossini - Warm-Up

Muziek

'Assisa a piè d’un salice' / Otello (Rossini)

Frederica von Stade (Desdemona), Philharmonia Orchestra o.l.v. Jesús López-Cobos / © Philips, 2004

'Che ascolto!' / Otello (Rossini)

Juan Diego Flórez (Otello), Orchestra Sinfonica di Milano o.l.v. Riccardo Chailly / © Decca Music Group, 2002


Foto's


PLUS

Introduction

Inleiding

45 minuten voor elke voorstelling een uitgebreide instap door dramaturg Anne-Mie Lobbestael.

In de pers

 • 11 feb 2014 - De Morgen

  "De vrouw als centrum van leven en dood"

  “Leiser en Caurier werken dat thema [van latent racisme] consequent en vakkundig uit. Binnen ingenieus transformerende ruimtes plaatsen zij een knap uitgewerkt dramatisch verloop. Ze maken het de zangers niet moeilijk, maar slagen er toch in de rollen goed te typeren en het verhaal met originele details.”

  “(...) Op beide vlakken scoort levende legende Alberto Zedda: het muzikale evenwicht tussen zangers en orkestbak blijft altijd bewaard en het orkest van de Vlaamse Opera zorgt voor meer detail dan we gewoon zijn.”

  “(...) ook in Antwerpen is de genuanceerde, mild-tragische vertolking van Carmen Romeu de magneet die alles naar zich toetrekt. Een revelatie.”

 • 07 feb 2014 - Cobra.be

  In deze reportage van Cobra.be vertellen regisseurs Moshe Leiser & Patrice Caurier waarom ze zoveel meer houden van Rossini's Otello dan van de versie van Verdi.

 • 02 mrt 2012 - The New York Times

  “Set in the stylishly weathered Venice of today, Mr. Leiser and Mr. Caurier’s spare production manages the delicate balance of activity and stillness that is the crucial challenge of Rossini’s serious operas. Within an intelligent, contemporary framework that heightens awareness of the work’s themes of racism and male anxiety, the directors elicit a passionate, powerful performance.”

 • 15 feb 2012 - Opernhaus Zürich

  Otello ossia il moro die Venezia van Rossini door Opernhaus Zürich, waar de productie van Moshe Leiser & Patrice Caurier eerder reeds in première ging. Met: Muhai Tang (dirigent); John Osborn (Otello); Cecilia Bartoli (Desdemona); Peter Kálmán (Elmiro), Javier Camarena (Rodrigo), Edgardo Rocha (Iago) e.a.

 • 15 dec 2011 - Cobra.be

  De ploeg van Cobra.be sprak met Alberto Zedda over Rossini in 2011, toen hij Semiramide kwam dirigeren in de Vlaamse Opera. In dit filmpje vertelt hij gepassioneerd over waarom hij tijdens zijn leven overtuigd Rossiniaan werd.

Toekomstige operaproducties

 • 30 apr

  Blauwbaard/Winterreise is een unieke combinatie van twee werken uit de grote muziekliteratuur waarin de menselijke eenzaamheid centraal staat. In Bartóks enige opera...
 • 11 jun

  Geen enkele van de 2065 vrouwen die zijn pad kruisen, is in staat om Don Giovanni te weerstaan. Bewust van zijn beperkte tijd op...

Social media