Tsjarodejka

 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns
 • Copyright Vlaamse Opera / Annemie Augustijns

Intro

Tsjarodejka

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840 - 1893)

Vanaf 30/10/2011 in Gent - vanaf 16/11/2011 in Antwerpen

 • Dmitri Jurowski
 • Tatjana Gürbaca
 • Valery Alexeev
 • Viktor Lutsiuk
 • Dmitri Polkopin
 • Tatiana Pavlovskaya
 • Muzikale leiding: Dmitri Jurowski
 • Regie: Tatjana Gürbaca
 • Vorst Nikita Danilitsj Koerljatev: Valery Alexeev
 • Prins Joeri: Viktor Lutsiuk / Dmitri Polkopin
 • Nastasja: Tatiana Pavlovskaya / Ausrine Stundyte
 • Vorstin Jevpraxija Romanovna: Irina Makarova / Olga Savova

Vrijgevochten vrouw betovert de stad

In deze onbekende parel van Tsjaikovski krijgt Nastasja, caféhoudster van een Russische stad, het aan de stok met het plaatselijk bestuur. Haar herberg is een vrijplaats voor kunstenaars, dromers en anti-conformisten. Een doorn in het oog van de corrupte minister Mamirov, die er niet in slaagt de stadshouder, vorst Nikita, te laten ingrijpen. De rivaliteit tussen Nikita en zijn zoon Joeri laait hoog op wanneer beiden vallen voor de charmes van de ‘tovenares’. Een opera die bol staat van de tegenstellingen tussen oud en jong, conservatisme versus progressiviteit, politiek bestuur versus persoonlijke levens.

Coproductie met Theater Erfurt.

Duur: ca. 3 uur 15 min, inclusief pauze van 25 min. Pauze: ca. 1u 25 min na aanvang.
Deze opera wordt live gecapteerd en integraal uitgezonden op Klara op 12 november.

Lees de volledige synopsis als pdf

Praktisch

Taal: Russisch. Boventiteling: Nederlands.

Kaarten van € 10.00 tot € 95.00

Team

Tsjarodeika wordt met deze voorstellingenreeks voor het eerst in België uitgevoerd: een absolute primeur. Grand opéra in Russische stijl met volkse koortableaus, uiterst kleurrijke orkestpassages en melodische solopartijen die aan Verdi doen denken. Zangers uit het ensemble van het wereldberoemde Mariinski-Theater in Sint-Petersburg vertolken de hoofdrollen. De regie is in handen van de bevlogen operaregisseuse Tatjana Gürbaca. Zij werd door het prestigieuze operatijdschrift Opernwelt geprezen voor haar regies van Mazeppa en Jevgeni Onegin, de twee andere opera’s van Tsjaikovski die zij eerder in de Vlaamse Opera ensceneerde.

Media

Video

Tsjarodejka / warm-up
Trailer Tsjarodejka
TV-spot Tsjarodejka

Muziek


Foto's


Publicaties

 • CD

  Pjotr Iljitsj Tsjaikovski / Tsjarodejka

  Gennady Provatorov / Rimma Glushkova / Lev Kuznetsov e.a.
  Symfonisch Orkest van de Russische Radio en Televisie
  Melodiya MEL CD 10 01811

  Schitterend ensemblewerk, grote Russische stemmen en een weergaloos dramatische Rimma Glushkova als Nastasja.

  Verkrijgbaar in onze bespreekbureaus aan € 32,5.

 • DVD

  Pjotr Iljitsj Tsjaikovski / Tsjarodejka

  Pavel Reznikov / Larissa Zyryanova / Vadim Valyuta e.a.
  Orkest en Koor van het Nizhegorodski Staatsacademisch Theater voor Opera & Ballet
  VAI 4528

  Russische productie uit 1984 met een excellente cast in een gedegen traditionele lezing.

  Te koop in het bespreekbureau.

 • BOEK

  Uitgeverij Boom, Amsterdam, 2006

  Het enige Nederlandstalige referentiewerk over de Russische muziek uit de 19de en 20ste eeuw waarin het leven en oeuvre van Pjotr Tsjaikovski volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten worden belicht.

In de pers

 • 16 nov 2011 - de Volkskrant

  “Verbluffend”

  “Dat de Duitse regisseuse Tatjana Gürbaca niet voor een kleintje vervaard is, was al eerder te zien bij de Vlaamse Opera, toen ze Mazeppa, een weinig gespeelde opera van Tsjaikovski ensceneerde. Nu heeft ze haar licht laten schijnen over Tsjarodejka, een nog veel onbekendere opera van dezelfde componist. Het resultaat is verbluffend.”

  “Dat hele [derde] bedrijf speelt zich af in een klein betegeld halletje, waarin Nastasja zetelt als een juffrouw van de retirade. In deze minieme speelruimte wordt zichtbaar hoe geraffineerd de personenregie van Gürbaca is, en hoe scherp ze de handeling laat aansluiten op de tekst.”

  “Als er een tovenares aan het werk is geweest in deze opera, is haar naam Tatjana Gürbaca.”

 • 14 nov 2011 - ATV

  Persverantwoordelijke Wilfried van Eetezonne ging naar ATV om meer te vertellen over Tsjarodejka... Het fragment van de live-uitzending valt hier te bekijken.

 • 08 nov 2011 - De Standaard

  “Maar met de uitstekende zangerscast van de Vlaamse Opera, groeit Tsjarodejka uit tot een revelatie.”

  “Het begint al met de orkaan-aria waarin Tatiana Pavlovskaya hartstochtelijk de Wolga bezingt, en in één beweging ook de ziel die als een vrije vogel opstijgt.”

  “Het hoogtepunt wacht in het derde bedrijf. De scèneopening is verkleind tot een kadertje. We kijken binnen in een claustrofobische ruimte, een gevangenis van de gevoelens. Op deze luttele vierkante meters speelt zich een broeierige verleidingsscène af tussen prins Joeri (Dimitri Polkopin, voorbeeldige jeune premier) en een tovenares op hoge hakken. Tsjaikovski's beroezende muziek lijkt rond dit adembenemende tafereel te cirkelen en te tollen. Om plots in alle hevigheid los te barsten, vol exotische klankkleuren en panache.”

  “Geen kwaad woord over het orkest van de Vlaamse Opera, aangejaagd door Dmitri Jurowski. Hij kan demonisch uithalen, maar houdt bij de vele compacte wendingen van Tsjarodejka ook beheerst het geheel in de gaten. Een speciale vermelding verdient het XL-koor, uiterst vakkundig in de aartsmoeilijke a capella.”

 • 02 nov 2011 - De Tijd

  Mooi, krachtig en gedoseerd

  “Ook het orkest van de Vlaamse Opera, onder leiding van de Russische chef-dirigent Dmitri Jurowski, speelt erg mooi, krachtig en gedoseerd.”

 • 02 nov 2011 - La Libre Belgique

  S'évader du réel

  “Décors, lumières et costumes associent efficacement l'outrance et la beauté, et la direction d'acteur - en ce compris le choeur, totalement impliqué - est époustouflante.”

  “(...) la soprano russe Tatiana Pavlovskaya (en alternance avec la Lettone Aurine Stundyte). Voix sublime, longue et corsée, justesse infaillible, générosité, engagement, elle est belle, elle brûle les planches, on comprend que son chant plonge ses clients dans le rêve (...)”

 • 31 okt 2011 - Cutting Edge

  “Groot muzikaal genot”

  “Tot grote vreugde van het publiek staat alweer chef-dirigent Dmitri Jurowski, broer van Vladimir, in voor de muziek, waardoor het Orkest van de Vlaamse Opera wederom schittert. Aangevuld met een groep sterke zangers die de nochtans veeleisende rollen in ‘Tsjarodejka' probleemloos vertolken, is deze productie er een van groot muzikaal genot.”

  “Niet alleen zitten er uitstekende solisten in het orkest (met een fantastische klarinettist op kop!), ook vocaal is deze productie uiterst genietbaar. De drie veeleisende hoofdrollen worden stuk voor stuk excellent gezongen (onder andere door leden van Gergievs Mariinsky-theater) en Irina Makarova doet haar topprestatie uit Verdis ‘Aida' van vorig seizoen hier nog eens over met een minstens even krachtige interpretatie van vorstin Jevpraxija.”

 • 31 okt 2011 - Cobra.be

  Onbekende Tsjaikovski in de Vlaamse Opera

  “(...) laat dirigent Dmitri Jurowski zijn orkest schitteren. Het smacht, het vertelt, het kleurt, het betovert.”

  “Weer handhaaft de Vlaamse Opera daar zijn hoge standaard. (...) Bijzondere lof voorts voor de vocale prestaties van Tatjana Pavlovskaya, Irina Makarova, Dmitri Polkopin en Taras Shkonda. En waarom niet? Voor Anneke Luyten.”

  “Regisseur Tatjana Gürbaca bekijkt ieder soort moment met afstandelijke ironie. Ze gaat niet mee in het melodrama. (...) Het is een mooie en slimme regie, goed gedaan.”

 • 31 okt 2011 - De Morgen

  Revolutionaire opera

  “Niet alleen de muziek van Tsjarodejka, met haar plotse wendingen, nieuwe klankkleuren en dynamische extremen, is haar tijd vooruit. Ook het titelpersonage zelf - helemaal geen 'tovenares', eerder een sterke vrouw die iedereen in haar buurt betovert en zelfs manipuleert - is bijzonder modern.”

  “Daarenboven is de Vlaamse Opera er in geslaagd voor de veeleisende hoofdrollen een Russisch ensemble van hoge kwaliteit bij elkaar te brengen: krachtige stemmen met een grote stijlbeheersing en een dwingende présence.”

Toekomstige operaproducties

 • 19 apr

  Blauwbaard/Winterreise is een unieke combinatie van twee werken uit de grote muziekliteratuur waarin de menselijke eenzaamheid centraal staat. In Bartóks enige opera...
 • 11 jun

  Geen enkele van de 2065 vrouwen die zijn pad kruisen, is in staat om Don Giovanni te weerstaan. Bewust van zijn beperkte tijd op...